Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Předseda ČBK k debatě o majetkovém narovnání

Datum publikace12. 7. 2012, 17.00
TiskTisk

Předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka vydává prohlášení k parlamentní debatě o částečném majetkovém narovnání s církvemi. Jeho znění naleznete níže.

Praha: V parlamentních debatách souvisejících s projednávaným třetím čtením zákona o částečném odškodnění církví a náboženských společností se vytratil pravý důvod tohoto narovnání. Ve skutečnosti jde o nový model sebefinancování církví, a tím by mělo dojít i k odbřemenění pravidelných nákladů ve státním rozpočtu. V zásadě tedy nejde o žádné „obdarování církví“, ale o vytváření takové situace, kdy pomocí částečného odškodnění za zcizený majetek bude umožněna naprostá finanční nezávislost.

Na tomto modelu se se státem dohodly všechny oficiálně uznané křesťanské církve a náboženské společnosti, včetně federace židovských náboženských obcí. Vzhledem k tomu, že některé menší církve žádný majetek v roce 1948 nevlastnily, nynější dohoda jim ze strany katolické církve dává možnost, aby z vyplácené částky tvořící cca 20 % mohly financovat svůj provoz. Katolická církev chápe tuto dohodu jako určitou formu smíření a odškodnění za konfesní zápasy a nespravedlnosti, k nimž došlo v historii. Podstatné je i to, že jde o proces postupný, kdy během 14 let dojde k ukončení plateb ze státního rozpočtu. V žádném případě tím nemůže být ohroženo vyplácení mandatorních výdajů státu, jako jsou např. důchody.  

Katolická církev by tedy uvítala, kdyby se celá debata odehrávala ve věcnějším tónu. Předpokládá totiž, že i oponenti tohoto zákona ctí svobodu vyznání a náboženství, že respektují ustanovení Ústavního soudu ČR a další mezinárodní závazky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou