Lupa
Obsah Obsah
Portál

Zasedá Mezinárodní fórum Katolická akce

Datum publikace24. 8. 2012, 12.12
TiskTisk

V Rumunském Iasi zasedá od 22. do 26. srpna 2012 Mezinárodní fórum katolické akce. Již šestého řádného shromáždění fóra se účastní reprezentati 35 zemí ze čtyř kontinentů. Jejich tématem je církevní a sociální spoluzodpovědnost laiků a role Katolické akce v nové evangelizaci.

Iasi: Benedikt XVI. ve svém poselství adresovaném generálnímu asistentovi fóra připomíná, že konstituce Lumen Gentium II. vatikánského koncilu charakterizuje vztahy mezi pastýři a laiky jako „rodinné“. Právě tohoto ducha hlubokého společenství, kterým – jak čteme ve Skutcích apoštolských - vynikala prvotní církev, je třeba posilovat, vybízí papež.

Přivádět k setkání s Kristem, hlásat jeho poselství spásy jazykem a způsobem srozumitelným naší době je velkou výzvou nové evangelizace,“ píše Svatý otec a povzbuzuje členy Katolické akce, aby plně žili svým charismatem, v jehož základu je odhodlání pojímat apoštolské poslání církve v jeho globálnosti. „V této dějinné fázi pracujte ve světle sociálního učení církve na stále větší „globalizaci solidarity a lásky“, abyste rostli spolu s celou církví, ve spoluzodpovědnosti za úkol přinášet lidstvu naději a v odvaze formulovat i náročná očekávání,“ čteme v papežském poselství. Benedikt XVI. povzbuzuje členy Katolické akce k životu inspirovaném odvážným příkladem světců, kteří vzešli z lůna této organizace, k „průzračnému“ životnímu stylu formovanému evangeliem a osvěcovanému setkáním s Kristem.

Mezinárodní fórum Katolické akce vzniklo před čtvrt stoletím, v roce 1987 u příležitosti Synodu pro laiky a schází se pravidelně ve čtyřletých intervalech. Na setkání v rumunském Iasi má být také obnoveno složení sekretariátu, který je výkonným orgánem shromáždění.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou