Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Videoposelství Benedikta XVI. jakou součást Roku víry

Datum publikace11. 9. 2012, 16.44
TiskTisk

Ač do oficiálního zahájení Roku víry, který vyhlásil Benedikt XVI., zbývá ještě měsíc, jedna z evangelizačních iniciativ již začala.  Na velkých náměstích italských měst budou v následujících měsících – až do září příštího roku - zaznívat katecheze Svatého otce o jednotlivých přikázáních Desatera. První videoposelství na římském Piazza del Popolo zahájilo v sobotu 8. září 2012  akci 'Deset náměstí pro deset přikázání'.

Řím: Desatero je 'etickým kodexem' dovolujícím 'budovat společnost, ve které se vztah smlouvy se svatým a spravedlivým Bohem stává světlem a průvodcem mezilidských vztahů.' Tato slova Benedikta XVI. zazněla v prvním  papežském videoposelství. U příležitosti 40. výročí svého působení v Itálii akci pořádá hnutí Obnovy v Duchu svatém za podpory Papežské rady pro novou evangelizaci a italského episkopátu.

'Jaký smysl má těch deset řádků pro nás v dnešním kulturním kontextu, v němž hrozí, že sekularismus a relativismus budou kritériem každé volby, ve společnosti, která žije – jak se zdá – jakoby Bůh neexistoval?' ptal se ve videoposelství papež.

'Odpovídáme, že Bůh nám dal přikázání, aby nás vychovával ke skutečné svobodě a autentické lásce, abychom mohli být opravdu šťastní. Přikázání jsou znamením lásky Boha otce, jeho touhy učit nás správnému rozlišování dobra od zla, pravdy od lži, spravedlnosti od nespravedlnosti. Jsou srozumitelné pro všechny. A právě proto, že shrnují základní hodnoty do konkrétních norem a zásad, jejich uvádění do života může přivádět člověka na cestu pravé svobody, která jej upevňuje ve směru vedoucímu k životu a ke štěstí. Když naopak člověk dekalog ignoruje, vzdaluje se nejen Bohu a smlouvě s ním uzavřené, ale také životu a trvalému štěstí. Člověk ponechaný sobě samému, lhostejný k Bohu a hrdý pouze na vlastní absolutní autonomii, se nakonec uchyluje k následování model egoismu, moci, vlády, pošpiňuje vztahy k sobě samému i k druhým a vydává se nikoli na cesty života, nýbrž smrti. Smutné zkušenosti z dějin – především z minulého století – zůstávají napomenutím pro celé lidstvo,' řekl Svatý otec ve videoposelství.

V návaznosti na motto akce: 'Když láska dává smysl tvému životu', papež zdůraznil, že 'pouze přijetí nekonečné Boží lásky, důvěra v Boha a vydání se na cestu, kterou ukázal, dává životu hluboký smysl a otevírá budoucnost plnou naděje'. Do akce 'Deset náměstí pro deset přikázání' se zapojila města: Bari, Bologna, Cagliari, Florencie, Janov, Milán, Neapol, Palermo, Turín a Verona.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou