Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nikodémova noc – pastorační projekt nejen pro Rok víry

Datum publikace24. 9. 2012, 15.42
TiskTisk

Pastorační projekt  „Nikodémova noc“, který iniciují otcové pallotini, je jednou z možností,  jak se aktivně zapojit do prožívání Roku víry, který Svatý otec Benedikt XVI. zahájí 11. října 2012.

Brno: Zveřejňujeme dopis otců pallotinů ze Slavkovic, kterým představují nově vznikající iniciativu Nikodémova noc:

Drazí spolubratři kněží,

pod záštitou otce biskupa Vojtěcha Cikrleho se s vámi chceme podělit o nový pastorační projekt, který vznikl u kostela Božího milosrdenství ve Slavkovicích u Nového Města na Moravě, a který možná osloví také vás. Od 27. září 2012 se bude každý čtvrtý čtvrtek v měsíci konat v kostele Božího milosrdenství ve Slavkovicích „Nikodémova noc“. Ve 20.00 hodin ji zahájí mše svatá a po ní bude následovat do půlnoci adorace. Během adorace bude možnost přistoupit ke svátosti smíření nebo příležitost k rozhovoru s knězem. Název „Nikodémova noc“ navazuje na farizeje Nikodéma, který přišel za Ježíšem v noci.

Nápad uspořádat tuto akci souvisí také s projektem „Noci kostelů“ a „Noci zpovědnic“. Je to další způsob jak hledat a nacházet cestu k Ježíši v dnešním, uspěchaném světě, jak umožnit lidem setkání s Pánem mimo pracovní dobu a ostatní povinnosti, a zároveň varianta, jak se zapojit do Roku víry, který Svatý otec Benedikt XVI. zahájí 11. října 2012.

(...)

Budeme se těšit, pokud by se „Nikodémova noc“ konala i v dalších farnostech a její myšlenka se šířila, podobně jako třeba „Noc kostelů“. Pokud byste chtěli uspořádat podobnou akci ve svých farnostech, bylo by dobře užívat společný název a vědět o sobě navzájem.

Proto také z organizačních důvodů uvádíme, co si představujeme pod názvem „Nikodémova noc“:

a)  je to večerní (noční) tichá adorace,

b) během adorace je možné přijmout svátosti smíření nebo si popovídat s knězem

c) pokud je to možné, zahájit adoraci mší svatou.

Frekvence, den konání a doba trvání adorace během „Nikodémovy noci“ záleží na místních podmínkách a pastoračních možnostech. Abychom o sobě vzájemně věděli a celý pastorační projekt měl určitou jednotu, připravujeme logo a webové stránky. Na adrese: www.nikodemovanoc.cz, bude zveřejňován seznam všech kostelů, ve kterých se koná „Nikodémova noc“ s informací o frekvenci a programu na jednotlivých místech. Věříme, že to také pomůže „dnešním Nikodémům“ najit cestu k Pánu.

V Kristu spojeni otcové pallotini

 

Kontakt pro konzultace: P. Mgr. Wojciech Zubkowicz, SAC, tel.: 603 809 888,

e-mail: wz@pallotini.cz

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou