Lupa
Obsah Obsah
Portál

Dvacet let arcibiskupem: výročí Jana Graubnera

Datum publikace27. 9. 2012, 16.00
TiskTisk

Slavnost sv. Václava není pro věřící v olomoucké arcidiecézi jen státním svátkem, v tento den si připomínají také hlavního patrona své katedrály. V letošním roce však připadá na 28. září také jedno významné výročí: před dvaceti lety byl totiž do čela diecéze jmenován arcibiskup Jan Graubner. Výroční den svého zvolení stráví nicméně mimo arcidiecézi, bude totiž předsedat mši svaté u příležitosti Národní svatováclavské pouti ve Staré Boleslavi.

Olomouc: 'Dvacáté výročí jmenování do služby arcibiskupa je příležitostí ke vzpomínkám i k zamyšlení. Dodnes obdivuji odvahu papeže bl. Jana Pavla II. jmenovat mě, tak mladého a nezkušeného, arcibiskupem velké diecéze,' vrací se arcibiskup Graubner ke svému jmenování a pokračuje: 'Ten projev důvěry stále cítím jako závazek a současně myslím na svou důvěru v Boží pomoc, bez které by to prostě nešlo. Děkuji dnes Bohu za pomoc i trpělivost a milosrdenství,' dodává.

'Rekapitulace uplynulých let by vyžadovala delší text, proto raději využiji této příležitosti k poděkování kněžím a spolupracovníkům, ale i všem, kteří se svým dílem snažili přispět k budování živé církve ve farnostech a v rodinách. Sám toho člověk moc neudělá, ale spojíme-li síly, mohou se dařit krásné věci. Zvláště, když nám jde o to, co chce Bůh, pokud se mu dáme k dispozici. Pak jedná on sám a jeho dílo – i to současné, které můžeme pozorovat na nás samotných – je obdivuhodné. Máme-li trochu otevřené oči, roste v nás obdiv a vděčnost Bohu. Já vidím krásné Boží dílo v mnoha srdcích,' říká olomoucký arcibiskup a dodává: 'Dá-li nám Pán ještě nějaký čas, budu všem vděčný za další spolupráci na vinici Páně.'

Jan Graubner se narodil 29. srpna 1948 v Brně, dětství prožil ve Strážnici a roku 1967 zde maturoval na gymnáziu. Hlásil se poté do kněžského semináře, ale nebyl přijat a nastoupil jako dělník v Závodech přesného strojírenství v Gottwaldově, nynějším Zlíně. Na obnovenou Cyrilometodějskou bohosloveckou fakultu v Olomouci mohl nastoupit až v roce 1968. Kněžské svěcení přijal roku 1973 a působil poté v duchovní správě ve Zlíně a Valašských Kloboukách, naposledy byl od roku 1982 farářem ve Vizovicích a dojížděl také do farností Provodov a Horní Lhota.

Papež Jan Pavel II. ho dne 17. března 1990 jmenoval světícím biskupem olomouckým, biskupské svěcení přijal 7. dubna z rukou olomouckého arcibiskupa Františka Vaňáka a zároveň se stal jeho generálním vikářem. Po smrti arcibiskupa Vaňáka byl Mons. Graubner zvolen administrátorem olomoucké arcidiecéze. Arcibiskupem olomouckým a metropolitou moravským ho papež jmenoval 28. září 1992 a správy arcidiecéze se ujal 7. listopadu při slavnostní bohoslužbě v olomoucké katedrále sv. Václava.

Arcibiskup Jan Graubner je v pořadí 69. biskupem a 14. arcibiskupem v Olomouci. Za své biskupské heslo si zvolil slova Panny Marie v Káni Galilejské 'Quod dixerit vobis, facite' – 'Co vám řekne, učiňte'.

Mezi významné události jeho působení patří například návštěva papeže Jana Pavla II., který 21. května 1995 prohlásil v Olomouci za svaté Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka. Historickou událostí se stalo též zřízení nové ostravsko-opavské diecéze, kterou papež ustanovil 30. května 1996 na části původního území olomoucké arcidiecéze.

V letech 2000–2010 byl arcibiskup Graubner předsedou České biskupské konference, od roku 2010 je jejím místopředsedou a věnuje se v ní oblastech charity a misie.

Je též nositelem řady ocenění. V roce 2002 mu byl udělen Evropský prsten Dr. Aloise Mocka, cena pro osobnosti či instituce, které se zasloužily o duchovní, kulturní, politické, hospodářské a společenské sjednocení Evropy.

V roce 2003 mu ministr obrany udělil záslužný Kříž I. stupně. Byl mu také udělen Řád čestné lilie v trojlístku Zlatého stupně za vynikající zásluhy o skautské hnutí a službu skautským myšlenkám. V roce 2003 mu byl Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska udělen Řád sv. Floriana jako výraz ocenění za mnoholetou obětavou práci.

Dne 28. října 2008 byl arcibiskup Graubner vyznamenán prezidentem České republiky Václavem Klausem a byl mu propůjčen Řád T. G. Masaryka za vynikající zásluhy o rozvoj demokracie, humanity, a lidských práv.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou