Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež: proti krizi víry je třeba postupovat společně

Datum publikace15. 11. 2012, 15.42
TiskTisk

Benedikt XVI. vyzval křesťany všech konfesí, aby proti v současnosti se rozmáhající krizi víry postupovali společně. Tváří v tvář rostoucí náboženské lhostejnosti je „neodkladnou povinností“ zaměřit se na podstatu víry a na svědectví o živém Bohu, pronesl Svatý otec před shromážděním vatikánské Rady pro jednotu křesťanů, a dodal: To je společné všem křesťanům navzdory „neúplnosti církevního společenství“.

Vatikán: Zároveň se Benedikt XVI. ohradil proti tomu, aby se protiklady uvnitř konfesí vnímaly jako „normální“. V žádném případě prý není aktuální situace tím „nejlepším, čeho lze dosáhnout“.

Teologické rozhovory mezi církvemi a jednotlivými společenstvími vyžadují společné svědectví, „i když možnost znovunastolení plného společenství není v nejbližší budoucnosti v dohlednu“, řekl papež. Navíc zdůraznil „viditelnou jednotu mezi rozdělenými křesťany“ jako cíl ekumenických snah. Jednota zůstává darem Božím, křesťané sami ji nemohou tak snadno uskutečnit.

Plenární zasedání Rady pro jednotu křesťanů začalo ve Vatikánu v pondělí 12. listopadu 2012 a diskutuje se především o tématu Význam ekumeny pro novou evangelizaci. „Ekumenická cesta by měla brát v potaz krizi víry ve velkých částech světa,“ řekl Svatý otec. Duchovní chudoba mnoha lidí, kteří absenci Boha ve svém životě nevnímají jako nějakou ztrátu, je pro křesťany výzvou.  Na druhou stranu lze mezi lidmi zaznamenat narůstající potřebu spirituality.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou