Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kongregace sester Těšitelek má novou představenou

Datum publikace28. 11. 2012, 12.24
TiskTisk

Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova má od listopadu 2012 novou generální představenou.

Rajhrad u Brna: Do úřadu generální představené byla, k 5. listopadu 2012, dekretem Kongregace pro Instituty zasvěceného života a společnosti apoštolského života jmenována sestra M. Pavla Greta Pichlerová. Nová generální představená se úřadu ujala dne 24. listopadu 2012 v rajhradském generálním domě kongregace.

U zrodu Kongregace sester Těšitelek stála na počátku 20. století Barbora Vůjtěchová, původně členka Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze. Postupně v ní dozrála touha zřídit takovou řeholní společnost, která by usmiřovala Boha za hříchy a starala se nejen o tělesné, ale i o duchovní potřeby nemocných, a to přímo v jejich domácnostech. Úřední schválení kongregace vydal Apoštolský stolec 3. prosince 1915 a sestra Rosa (toto jméno Barbora Vůjtěchová přijala ještě jako boromejka) byla jmenována generální představenou nové kongregace. V současné době sídlí sestry Těšitelky v Rajhradě u Brna a věnují se charitativní činnosti.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou