Lupa
Obsah Obsah
Portál

Letošní Tříkrálová sbírka přinesla rekordní výtěžek

Datum publikace31. 1. 2013, 16.13
TiskTisk

Sčítání výsledků Tříkrálové sbírky 2013 dospělo do finále. Dárci přispěli částkou téměř 76,9 milionu Kč, tedy o 1,6 milionu Kč více než v loňském roce. Výnos sbírky je tak nejvyšší v její dosavadní třináctileté historii. Získané prostředky podpoří desítky charitních projektů v České republice. Desetina výnosu je určena na humanitární a rozvojovou pomoc do zahraničí.

Tříkráloví koledníci vysbírali do svých pokladniček 75 928 562 Kč (k dnešnímu dni je sečteno 99,97 % obsahů pokladniček). Spolu s výtěžkem DMS z letošního Tříkrálového koncertu (36 131 DMS, což odpovídá 975 537 Kč) činí aktuální výtěžek Tříkrálové sbírky 2013 celkem 76 904 099 Kč. V roce 2012 vynesla sbírka celkem 75 256 532Kč. „Výsledek letošní Tříkrálové sbírky nás opět překvapil a předčil naše očekávání. Jménem Charity ČR bych chtěl vyjádřit vděčnost nejen dárcům ale také téměř 55 tisícům dobrovolníků, kteří se na sbírce podílejí,“ uvedl ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. „Překročení loňského výtěžku o více než milion korun vnímám jako obrovský závazek. Věřím však, že si důvěru dárců Charita ČR zaslouží a peníze pomohou tím nejlepším způsobem více než 125 tisícům potřebných, kterým naše služby pomáhají. Zvláště v době vládních škrtů je pro nás tento projev solidarity ze strany dárců velkou oporou,“ uzavřel Oldřich Haičman. „Děkuji všem, kteří výsledku sbírky jakkoli pomohli a za vše, co pro letošní výsledek udělali. Zvláštní dík však zasluhují dárci a také velcí i ti menší koledníci. Důvěra, odvaha a opravdová podpora všech, je pro nás velkým závazkem a výzvou,“ uvedl Marek Navrátil, hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky.

Kromě finančního příspěvku na režii z Nadace České spořitelny Tříkrálové sbírce pomáhá i Česká spořitelna. Veškerý výtěžek vykoledovaný v regionech každoročně sčítají a třídí bezúplatně pobočky České spořitelny. Jen v Praze se letos vytěžilo 1 200 928 Kč. 'Sečtení a roztřídění 107 317 kusů mincí o celkové váze 573,44 kg trvalo celkem 18 hodin práce,“ doplnila Dagmar Sladká, tajemnice Nadace České spořitelny.

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největší dobrovolnickou akcí u nás. Sbírky se účastní více než padesát tisíc koledníků (většinou dětí a mládeže) a dalších dobrovolníků. Její výnos podpoří služby pro seniory, nemocné a handicapované, pro lidi bez domova a v hmotné či sociální nouzi, podobně jako aktivity pro děti. Většina prostředků zůstává v regionu, kde byly vykoledovány. Desetina výnosu jde na pomoc v zahraničí (více o využití sbírky na www.trikralovasbirka.cz). Sbírku je možné podpořit také finančním darem na bankovní účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 vedený u České spořitelny, nebo zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777 (cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč). Dnes již tradiční sbírku tříkrálových koledníků pořádá Charita ČR s podporou Nadace České spořitelny.

Jan Oulík

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou