Prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Přinášíme text prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI. na papežský úřad k 28. únoru 2013. Papež své rozhodnutí zveřejnil při dnešní konzistoři. Dlouho zvažované rozhodnutí zdůvodnil především úbytkem sil pro výkon funkce ve věku 85 let.
Publikováno: 11. 2. 2013 16:45

Prohlášení předsedy České biskupské konference k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Dnes jsem se dozvěděl o rozhodnutí papeže Benedikta XVI. vzdát se služby římského biskupa a nástupce sv. Petra, které oznámil při dnešní konzistoři ve Vatikánu. Jako předseda České biskupské konference bych chtěl nejprve poděkovat Svatému otci za jeho službu pastýře církve a porozumění církvi v ČR, které projevil nejen při své apoštolské cestě do naší vlasti v roce 2009.

Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil.

Vyzývám všechny věřící v České republice, aby se nyní spojili v modlitbách za volbu nového papeže i za zdraví a sílu pro Benedikta XVI.

V Praze 11. února 2013

+ kardinál Dominik Duka, OP
předseda České biskupské konference

Charita pomáhá obětem bojů z Náhorního Karabachu

Až 20 tisíc obyvatel Náhorního Karabachu muselo opustit své domovy kvůli probíhajícímu ozbrojenému konfliktu, který se rozhořel mezi Arménií a Ázerbájdžánem o nadvládu nad tímto územím. Charita Česká republika proto posílá na pomoc běžencům, kteří se uchýlili do Arménie, 5 tisíc eur (přes 130 tisíc Kč) ze svého krizového fondu. Peníze budou předány naší sesterské Charitě Arménie, která v oblasti poskytuje pomoc lidem v nouzi.

Slovo brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho ke slavnosti Všech svatých

U příležitosti nedělní slavnosti Všech svatých vám přinášíme video a pastýřský list brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho „Všichni jsme na cestě ke svatosti“.
30.10.2020

Dialog katolické církve s judaismem se rozvíjí již pětapadesát let

Před pětapadesáti lety byla zveřejněna koncilní deklarace o poměru církve k nekřesťanským náboženstvím Nostra Aetate, která zahájila oficiální dialog katolické církve s judaismem. Kardinál Kurt Koch, zodpovědný za ekumenický a meziboženský dialog, který předsedá Komisi pro náboženské vztahy s judaismem, v této souvislosti zaslal list Mezinárodnímu židovskému výboru pro mezináboženské konzultace (IJCIC), tedy partneru, který ze strany judaismu vede dialog se Svatým stolcem a který odpověděl vlastním poselstvím.

K brutálnímu útoku v Nice: Papež nablízku truchlícím

„Papež byl informován o situaci a je nablízku truchlícímu katolickému společenství,“ čteme ve vatikánském tiskovém prohlášení k teroristickému útoku, při němž ve čtvrtek ráno v katedrále Notre-Dame v Nice třiadvacetiletý islamista zabil tři lidi a několik dalších zranil..

Františkův sen o Evropě

Papež František v dopise vatikánskému státnímu sekretáři, kardinálu Pietru Parolinovi, připomíná historii a hodnoty evropského kontinentu a vyslovuje své přání o bratrství a solidaritě mezi národy v době, která je poznamenaná individualistickými tendencemi. Dopis byl napsán k příležitosti 40. výročí vzniku Komise episkopátů Evropských společenství (COMECE), 50. výročí ustanovení diplomatických vztahů mezi Svatým stolcem a Evropskou unií a 50. výročí přítomnosti Svatého stolce jako stálého pozorovatele při Radě Evropy.