Prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Přinášíme text prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI. na papežský úřad k 28. únoru 2013. Papež své rozhodnutí zveřejnil při dnešní konzistoři. Dlouho zvažované rozhodnutí zdůvodnil především úbytkem sil pro výkon funkce ve věku 85 let.
Publikováno: 11. 2. 2013 16:45

Prohlášení předsedy České biskupské konference k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Dnes jsem se dozvěděl o rozhodnutí papeže Benedikta XVI. vzdát se služby římského biskupa a nástupce sv. Petra, které oznámil při dnešní konzistoři ve Vatikánu. Jako předseda České biskupské konference bych chtěl nejprve poděkovat Svatému otci za jeho službu pastýře církve a porozumění církvi v ČR, které projevil nejen při své apoštolské cestě do naší vlasti v roce 2009.

Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil.

Vyzývám všechny věřící v České republice, aby se nyní spojili v modlitbách za volbu nového papeže i za zdraví a sílu pro Benedikta XVI.

V Praze 11. února 2013

+ kardinál Dominik Duka, OP