Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Datum publikace11. 2. 2013, 15.45
TiskTisk

Přinášíme text prohlášení předsedy ČBK k oznámení rezignace Benedikta XVI. na papežský úřad k 28. únoru 2013. Papež své rozhodnutí zveřejnil při dnešní konzistoři. Dlouho zvažované rozhodnutí zdůvodnil především úbytkem sil pro výkon funkce ve věku 85 let.

Prohlášení předsedy České biskupské konference k oznámení rezignace Benedikta XVI.

Dnes jsem se dozvěděl o rozhodnutí papeže Benedikta XVI. vzdát se služby římského biskupa a nástupce sv. Petra, které oznámil při dnešní konzistoři ve Vatikánu. Jako předseda České biskupské konference bych chtěl nejprve poděkovat Svatému otci za jeho službu pastýře církve a porozumění církvi v ČR, které projevil nejen při své apoštolské cestě do naší vlasti v roce 2009.

Oceňuji jeho duchovní odvahu učinit tento závažný krok, který jako možnost deklaroval již na začátku svého pontifikátu pro případ, že by se mu nedostávalo sil.

Vyzývám všechny věřící v České republice, aby se nyní spojili v modlitbách za volbu nového papeže i za zdraví a sílu pro Benedikta XVI.

 

V Praze 11. února 2013

+ kardinál Dominik Duka, OP
předseda České biskupské konference


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou