Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskup Jan Vokál z Říma: Svědectví Benedikta XVI. burcuje svět

Datum publikace28. 2. 2013, 0.01
TiskTisk

Hradecký biskup doprovází poutníky na rozloučení se Svatým otcem. Čtěte jeho bezprostřední dojmy.

S věřícími z celého světa se papež Benedikt XVI. rozloučil ve středu 27. února 2013, den před koncem svého pontifikátu. Generální audienci na svatopetrském náměstí ve Vatikánu byl přítomen i královéhradecký biskup Jan Vokál. Událost v něm zanechala velmi hluboké dojmy: 

'Svatý otec Benedikt XVI., muž výjimečně svatého života a velký intelektuál, vydává na sklonku svých dnů svědectví, které burcuje svět a promlouvá o velikosti, vznešenosti a kráse neviditelné hlavy církve - Krista. V gestech a v životě jednoho starého člověka nyní můžeme obdivovat a učit se z nich poznávat Pána všeho života a všeho dění.

Na svatopetrském náměstí se dnes statisíce věřících semkly kolem drobného stařečka, aby mu vyjádřily své poděkování a lásku. Za to, že i přes svůj vysoký věk a nemoci vedl Církev ke Kristu. Za to, že byl pokorným, příkladným a věrným nástupcem svatého Petra.

Benedikt XVI. při své poslední generální audienci teologicky zdůvodnil svůj odchod, vysvětlil, že v hluboké modlitbě dostal od Boha světlo, aby se pro dobro Církve, to je tajemného těla Kristova, vzdal úřadu. Je si plně vědom závažnosti a novosti tohoto gesta a zároveň je činí před Bohem v plné vůli a s čistým svědomím. Zdůraznil také, že se nevrací k nějakému pohodlnějšímu nebo soukromému životu, neboť před osmi lety dal jednou provždy úplně všechno Kristu. Celou Církev nyní vyzval, aby se modlila za kardinály během konkláve i za jeho nástupce, a my všichni se k tomu rádi připojujeme.

Benedikt XVI. vždycky věděl, že církev – loďka Petrova – patří výhradně Bohu a vždy podle toho jednal. To jemu i nám dnes dává záruku, že Kristus svoji loďku povede i nadále. Není nebezpečí, že by ji někdy nechal ztroskotat.'

+ Jan Vokál
biskup královéhradecký

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou