Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Následující kroky odcházejícího papeže

Datum publikace27. 2. 2013, 12.00
TiskTisk

Benedikt XVI. ve čtvrtek 28. 2. 2013 opouští svůj úřad. Co to znamená a co se bude dít v následujících dnech? O tom již máme podrobné informace. Nalezente je v následujícím článku. 

Vatikán: Papež se v těchto dnech, mimo modliteb a příprav na poslední vystoupení, rovněž chystá na stěhování do svého nového sídla a věnuje se související organizaci svého soukromého archivu. Také si, za pomocí jeho osobního sekretáře Mons. Georga Gänsweina, připravuje korespondenci došlou v posledních dnech, aby na ni potm mohl odpovědět.

Zítra, ve čtvrtek 28. února 2013, prožije Svatý otec poslední den ve svém úřadě. V 11.00 hodin pozdraví kardinálské kolegium. Předpokládá se, že do Říma se sjede velký počet kardinálů, ačkoliv přesná čísla dosud nejsou známa (připomínáme, že na místě je mj. i kardinál Dominik Duka). Setkání zahájí krátký pozdrav děkana kardinálského kolegia, a následně Benedikt XVI. osobně pozdraví jednotlivé kardinály. Před 17.00 potom papež opustí Apoštolský palác a odletí do papežské rezidence v Castel Gandolfo. Z jejího balkonu zhruba v půl šesté večer pozdraví věřící diecéze Albano – tento pozdrav bude posledním veřejným vystoupením Svatého otce.

Benedikt XVI. opustí formálně funkci na konci svého pracovního dne ve 20.00, a to bez zvláštní ceremonie. Nastane období uprázdněného papežského stolce.  Večer se následně přesune do letního sídla papežů v Castel Gandolfo.

Svatý otec si ponechá své jméno Benedikt XVI.; bude titulován jako Jeho Svatost. Se souhlasem Svatého otce bylo rozhodnuto o budoucím titulu emeritní papež nebo emeritní římský pontifex. Benedikt XVI. bude nadále oblékat jednoduchou bílou kleriku. Nebude už nosit červené pontifikální střevíce. I v případě prstenu dojde ke změně: nebude již nosit rybářský prsten, který bude zničen stejně jako olověná pečeť.

V pátek 1. března, v  první den období sedisvakance, svolá děkan kardinálského sboru všechny kardinály ke společným poradním zasedáním před chystaným konkláve – tzv. generálním kongregacím. Ty mohou začít od pondělka 4. března. Kongregace se odehrávají v nové synodní aule a sami kardinálové stanoví jejich počet.

Více než stovka kardinálů, kteří budou volit nového papeže, se ve Vatikánu k samotné volbě sejde v březnu; přesný termín zatím nebyl oznámen. Očekává se ale, že o nástupci Benedikta XVI. se rozhodne do Velikonoc, které začínají 30. března 2013.

(www.radiovaticana.cz, čtk)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou