Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Začíná velká cyrilometodějská výstava v Olomouci

Datum publikace26. 4. 2013, 14.22
TiskTisk

Výstavu věnovanou působení slovanských věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje si od čtvrtka 25. dubna 2013 mohou prohlédnout návštěvníci Arcidiecézního muzea v Olomouci.

Olomouc: „Základním tématem výstavy v Arcidiecézním muzeu Olomouc je představení kulturních, historických a uměleckých aspektů 1150. výročí cyrilometodějské mise na Moravu. Výstava s doprovodnou kolektivní monografií představí fenomén cyrilometodějské úcty a tradice ve výtvarném umění v českých zemích v širokém časovém rozsahu od středověku po 21. století,“ říká Kristina Vavríková z organizačního týmu pro přípravu cyrilometodějského jubilea Velehrad 2013. Podle jejích slov je výstava zaměřena na oblasti, jako je život svatého Cyrila a Metoděje, historický a kulturní kontext Velké Moravy či slovanská liturgie.

V Olomouci je výročí 1150 let příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu spojeno s 950. výročím založení, respektive obnovení olomouckého biskupství, jehož samotné počátky jsou rovněž spojeny s velkomoravským obdobím.

Výstava potrvá do 11. srpna 2013. Více na www.olmuart.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou