Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští poutníci již směřují do Ria

Datum publikace22. 7. 2013, 13.47
TiskTisk

Poutnická skupina z České republiky zakončila o víkendu (20. a 21. července 2013) svůj předprogram v diecézi Barra do Piraí, a nyní se již přesouvá na místo samotných Světových dní mládeže v Rio de Janeiru. Následují tak papeže Františka, který se sem již vydal na svou první zahraniční cestu. V tomto článku se ještě ohlédneme za uplynulým týdnem, a to prostřednictvím dojmů několika českých účastníků programu.

Barra do Piraí: Mladí účastníci předprogramu z různých částí republiky byli ubytovaní v rodinách ze 4 místních farností. Každá z nich připravila svůj vlastní program, takže se členové naší výpravy sešli jen při stěžejních bodech programu tohoto týdne: na večerní ekumenické modlitbě ve středu, ve čtvrtek na koncert skupiny Rosa de Saron a pak sobotu 20. července 2013 prožili celý den v sousedním městě Volta Redonda, kde sídlí zdejší biskup F. Biasin.

Zde se také setkali s lidmi dalších 13 národností, které hostí tato diecéze: Číňany, Japonci, poutníky z Madagaskaru či některých evropských zemí. Program se zde skládal ze společné modlitby, mše svaté či pobytu v rodinách. 

Jednotlivé výše uvedené farnosti navštívil postupně i biskup Pavel Posád (předseda Rady pro mládež ČBK), který se rovněž zúčastnil tohoto tzv. Misijního týdne. 

'Čeští poutníci se v Brazílii musí především vyrovnávat s odlišnou jihoamerickou mentalitou: místní zde mají na vše dost času. Uspěchaný Evropan, který potřebuje stihnout každý den mnoho činností, je zde jaksi nervózní, protože život zde probíhá svým tempem, na vše je čas, všude je třeba posedět, popovídat. Hostitelé jsou velmi srdeční, přátelští a pohostinní,' vzkazují do vlasti účastníci setkání.

'Brazilská mše je opravdu velmi silný zážitek. Nechybí hodně zpívání, tleskání, objímání,' doplňuje další dojmy Marie z Třeště.

'Je to zde super. Jen se v naší farnosti stále stěhujeme, protože je zde daleko více rodin, které nás chtějí přijmout, než kolik nás přijelo. Je to únavné, ale svědčí to o jejich pohostinnosti,' uzavírá přehled zážitků z uplynulého týdne trochu paradoxní zkušenstí Renata z Chrástu.

Zpravodajství ze samotných Světových dní mládeže odstartujeme dnešním večerním příletem papeže Františka. Do brazilské metropole by měl přiletět kolem 21.00 SELČ.

(Jan Balík, foto: Jan Čermák)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou