Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František začíná návštěvu Brazílie

Datum publikace23. 7. 2013, 0.52
TiskTisk

Papež František dnes po 21.00 vstoupil na brazilskou půdu, a začal tak svou bezmála týdenní cestu po této jihoamerické zemi na svém rodném kontinentu. Stěžejním bodem programu bude účast na zítra začínajících 28. světových dnech mládeže. Po přivítání na mezinárodním letišti v Rio de Janeiru následovala cesta automobily a vrtulníkem do prezidentského paláce. Zde proběhl oficiální přivítací ceremoniál a krátký soukromý rozhovor obou hlav států, Brazílie a Vatikánu.

Rio de Janeiro: Svatý otec byl po přistání v patnáctimilionové brazilské metropoli velmi vřele přijat, a to nejen oficiální delegací v čele s prezidentkou země D. Rousseffovou, arcibiskupem Ria O. J. Tempestou a předsedou brazilské biskupské konference R. Damascenem Assisem, ale i zástupy Brazilců a mladých poutníků z různých částí světa. Tito místní věřící i mládež chystající se na nadcházející světové setkání mládeže lemovali celou cestu papeže z letiště do prezidentského paláce, tleskali, mávali vlajkami či běželi za automobily, kterými papež zrovna postupoval na cestě k cíli.

Po příletu na zahradu prezidentského paláce proběhlo oficiální přivítání hlav států i národních delegací. Prezidentka Brazílie Dilma Rousseffová ve svém projevu hovořila především o významu papežovy cesty pro Brazílii, její občany, mládež. Neopomněla zdůraznit potřebnost pomoci těm nejchudším, důležitost boje proti sociálním rozdílům a lhostejnosti či význam náboženství pro zdejší společnost. Taktéž v neposlední řadě vyzdvihla příklad svatého Františka z Assisi.

Papež František ve své řeči prvotně zdůraznil skutečnost, že se díky této cestě vrací do své milované Jižní Ameriky a konkrétně Brazílie, což má pro něho osobně velký význam. Jak dále doslova řekl, chce si získat přístup ke zdejším lidem, a 'vstoupit bránou velikého brazilského srdce'. 'Klepu na ni. Nemám zlato ani stříbro, ale přináším to nejcennější co mám: Ježíše Krista. Přicházím v Jeho jménu, abych oživil plamen bratrské lásky,' dodává Svatý otec.

Pondělní program papeže zakončil soukromý rozhovor s prezidentkou hostitelské země. Krátce před půlnocí se potom přesouvá do rezidence Sumaré, která se stává jeho brazilským domovem.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou