Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání mládeže nejen v Riu

Datum publikace24. 7. 2013, 15.23
TiskTisk

Nejen v Rio de Janeiru se letos setkávají mladí věřící. Národní setkání mládeže se totiž chystá na Slovensku a již probíhá Polsku. Zástupci z ČR u toho v prvním případě nebudou chybět. Slovenské setkání začíná v Ružomberoku již tento pátek, 26. července 2013.

Ružomberok/Čenstochová: Ne každý mladý poutník ze středu Evropy se může vydat na 'druhý konec světa', aby se zúčastnil dnes v noci započatých Světových dní mládeže v Rio de Janeiru. Na ty, kteří by do Ria rádi letěli, ale nemohou, ovšem mysleli organizátoři několika paralelních národních setkání mládeže v okolních zemích.

Nejblíže to čeští poutníci mají k našm sousedům na Slovensko, možná právě proto navštíví bezmála tři stovky mladých z České republiky Národního setkání mladeže v Ružomberoku. Akce s názvem R13 zde proběhne ve dnech 26. až 28. července 2013. Tuto skupinu tvoří jednak přímo přihlášení zájemci, ale i účastníci jezuitského středoevropského programu Magis, který zde bude vrcholit.

'Organizační tým R13 těší, že se přihlásilo tolik účastíků z Čech. Rozhodli jsme se proto připravit pro ně vlastní ranní sobotní modlitbu. Ta bude (stejně jako ostatní modlitby účastníků z jednotlivých slovenských diecézí probíhat v různých částech města) probíhat v evangelickém kostele v Ružomberoku,' přibližuje specifikum českého programu Michal Lipiak z organizačního týmu akce. Tuto modlitbu zde povede P. Petr Bulvas, biskupský delegát pro pastoraci Arcidiecéze olomoucké.

Organizace účasti se v ČR ujaly zejména řády a řeholní společenství; velká skupina sem zavítá např. z Brna, a to díky komunitě Emmanuel. Jinou formu propojení s Riem pak zvolia mládež z Havířova. Po dobu Světových dní mládeže v Riu se každý den schází k modlitbě a adoraci.

Více informací o setkání R13 naleznete na www.rio13.sk.

Slovenské setkání započne již zanedlouho, to aktivity v rámci Evropského setkání mladých 2013 - Rio v Čenstochové již jsou v plném proudu. Akce na tomto významném poském poutním místě, které mj. hostilo setkání se Svatým otcem v roce 1991, probíhá od včerejška, úterý 23. července 2013. Konec je zde naplánován na tuto neděli. Setkání je tematicky podobné tomu v Ružomberoku, má ovšem viditelně více internacionální rozměr.

Podrobnosti k Evropskému setkání mladých na http://rioinczestochowa.pl/.

Obě národní sektání mládeže probíhají v duchu Světových dní v Riu; jejich účastníci tak mají možnost alespoň v rámci možností zažít tamní atmosféru.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou