Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka na Svatovavřinecké pouti

Datum publikace5. 8. 2013, 16.22
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka OP se 10. srpna 2013, na svátek sv. Vavřince, zúčastní každoroční pouti na Sněžku. Od 12.00 hodin bude na vrcholu nejvyšší české hory sloužit nejvyšší představitel katolické církve v ČR mši svatou pod širým nebem u zdejší kaple sv. Vavřince.

Sněžka: Letos se tradiční Pouť Svatého Vavřince kvůli rekonstrukci lanové dráhy na Sněžku pořádá ve Velké Úpě, kde lze pro pohodlnější výstup na Sněžku využít sedačkovou lanovku. Sraz účastníků je ve Velké Úpě v 8.30 hodin na centrálním parkovišti. Hromadný odchod po trase na Portášky přes Růžohorky a Růžovou horu na Sněžku je v 9.00 hodin. Při bohoslužbě od 12.00 hodin zazní jazyky všech tří sousedních zemí, tedy čeština, polština a němčina. Jako obvykle dostane pro svou práci požehnání horská služba. Program pouti bude odpoledne zpestřen hudbou kapel Burma Jones, Sto zvířat a Žlutý pes. Pouti se každoročně účastní tisíce poutníků z Čech a Polska.

Kaple, která stojí na vrcholu Sněžky, je zasvěcená právě svatému Vavřinci. Ten je totiž patronem nejen kuchařů, ale i našich nejvyšších hor. Tradice poutí na Sněžku vznikla po listopadu roku 1989. Svatý Vavřinec pocházel ze Španělska. Jeho učitel byl Sixtus II., který jako pozdější papež, byl za vlády císaře Valeriána jako jeden z prvních pronásledovaných křesťanů umučen. Po papežově smrti byl sv. Vavřinec vyzván k vydání církevních pokladů, on je však na místo toho rozdal chudým. Když byl dotázán, kam se poklad církve poděl, sezval sv. Vavřinec všechny chudé z okolí a před římským úředníkem je označil za poklad církve. Legenda říká, že byl za tuto vzpouru zaživa upečen na roštu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou