Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výstava 'I Romové jsou Boží' apeluje na lidskou důstojnost

Datum publikace19. 9. 2013, 13.51
TiskTisk

Biskupství ostravsko-opavské ve spolupráci s Diecézní charitou ostravsko-opavskou a Vesničkou soužití realizuje výstavu  I Romové jsou Boží. Je to symbolické gesto, které má upozornit na lidskou důstojnost každého člověka bez rozdílu barvy pleti a původu, a to v souvislosti s extremistickými aktivitami chystanými na pátek 27. září 2013 v Ostravě.

Ostrava: Diecézní biskup Mons. František V. Lobkowicz tím zároveň vyjadřuje touhu, aby nebyl zneužíván současný stav k prezentaci násilnických protestů často rasisticky motivovaných, nýbrž aby se věřící i nevěřící spojili v hledání cest k řešení sociálního napětí, které se v našem regionu stále více vyhrocuje. Výstavu je možné navštívit v kostele sv. Josefa (Don Bosco) od soboty 21. 9. do neděle 29. 9. 2013. v časech 16.00 do 18.00 hodin, v pátek 27. 9. i dopoledne od 9.00 do 12.00 hodin.

Biskup Lobkowicz si je vědomý závažnosti tohoto tématu a zve novináře ve středu 25. 9. v 10.00 hodin ke společnému setkání na výstavě. Ve společném rozhovoru chce ukázat na zásadní postoje církve v sociální oblasti a také ukázat, že jsou to  konkrétní činy, kterými se daří pomoci alespoň některým. Uvědomuje si, že masmédia mají v rukou velkou moc, jak ovlivnit vnímání veřejnosti pozitivně, nebo negativně.

V neděli 22. 9. při bohoslužbách zazní přímluvy za romské spoluobčany i za organizátory tzv. 'protiromských' protestů. Věřící lidé mají vyprošovat dar pokoje a smíření nejen v naší společnosti, ale na celém světě, zvláště v Sýrii, jak k tomu nedávno vyzval papež František. Ježíš je blízko každému člověku, který trpí různými formami násilí, a nás křesťany posílá, abychom se stali jeho nástroji pomoci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou