Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Poslední rozloučení s varhaníkem Otto Novákem

Datum publikace21. 11. 2013, 10.37
TiskTisk

V sobotu 23. listopadu 2013 se v bazilice Nanebevzetí Panny Marie v Praze na Strahově koná poslední rozloučení s emeritním varhaníkem katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha Otto Novákem. Člen papežské instituce Consociatio Internationalis Musica Sacrae a Společnosti pro duchovní hudbu v Praze zemřel 12. listopadu 2013 ve věku 83 let. Přinášíme krátký životopis.

Otto Novák se vzdělával nejprve na reálném gymnáziu v Křemencové ulici v Praze. Po dvou semestrech studia na Teologické fakultě Univerzity Karlovy studoval na pražské konzervatoři hru na varhany u Josefa Kubáně (1951–55), roku 1957 absolvoval ještě oddělení lidových nástrojů na téže škole.

Působil jako regenschori ve farním kostele sv. Václava v Praze-Nuslích, dále jako varhaník pražských krematorií, nejdříve v Motole, od roku 1968 ve Strašnicích. Od roku 1951 působil také jako varhaník Svatojakubského sboru (dnes Cantores Pragenses) při bazilice sv. Jakuba v Praze 1. V roce 1961 byl jmenován dómským varhaníkem katedrály sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze, kde působil do roku 1993 (jmenován emeritním dómským varhaníkem).

Od poloviny osmdesátých let byl členem papežské instituce pro duchovní hudbu Consociatio Internationalis Musica Sacrae, působil též jako člen výboru Společnosti pro duchovní hudbu v Praze.

Spolupracoval s Národním divadlem, pražským i plzeňským rozhlasem, podílel se na některých televizních pořadech.

Z jeho práce v katedrále sv. Víta vyplynula řada významných událostí, jako byla hra při jmenování biskupa Františka Tomáška kardinálem a pražským arcibiskupem, při návštěvách papeže Jana Pavla II. v Praze, hra při papežské mši v bazilice sv. Petra ve Vatikánu při svatořečení sv. Anežky Přemyslovny, hra při inauguracích prezidenta Václava Havla.

Dále premiéroval skladby některých soudobých autorů (např. Jana Hanuše) a provedl novodobé premiéry některých děl starých českých mistrů (např. Koncerty pro varhany C dur a D dur Františka Xavera Brixiho).

Dlouhodobě spolupracoval s Karlovarským symfonickým orchestrem, se souborem Cantores Pragenses i samostatně absolvoval mnoho koncertů doma i v zahraničí (Itálie, Rakousko, Německo, Francie, Polsko atd.).

(zdroj: Český hudební slovník osob a institucí)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou