Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Modlitby a půst za zabité misionáře

Datum publikace4. 3. 2014, 11.56
TiskTisk

Agentura Fides vydává na počátku každého roku seznam pastoračních pracovníků, kteří byli v tom předešlém násilně připraveni o život. A již tradičně si jejich památku připomínáme 24. března, v Den modlitby a postu za zabité misionáře. V průběhu roku 2013 bylo po celém světě zavražděno 22 pastoračních pracovníků: 19 kněží, 1 řeholnice a 2 laici. V Americe: 15 kněží; v Africe: 1 kněz, 1 řeholnice a 1 laička; v Asii: 2 kněží a 1 laik; v Evropě byl zabit 1 kněz.

Předběžný seznam každoročně sestavovaný agenturou Fides je jen částí dlouhého výčtu dalších neznámých lidí, kteří v mnoha koutech světa trpí či i platí svými životy za víru v Krista: „Zamysleme se nad životy našich křesťanských bratří a sester, kteří trpí pronásledováním pro svou víru. Je jich tolik. Možná více než v minulých stoletích. Ježíš je s nimi. My jsme s nimi spojeni našimi modlitbami a láskou; obdivujeme jejich odvahu a svědectví. Jsou našimi bratry a sestrami, kteří v mnoha částech světa trpí za svou věrnost Ježíši Kristu.“ (papež František, Angelus 17. listopadu 2013)

Podle informací, které jsou k dispozici, bylo v průběhu roku 2013 po celém světě zavražděno 22 pastoračních pracovníků. Jedná se o 19 kněží, 1 řeholnici a 2 laiky. V Americe: 15 kněží (7 v Kolumbii, 4 v Mexiku, 1 v Brazílii, 1 ve Venezuele, 1 v Panamě, 1 na Haiti), v Africe: 1 kněz byl zabit v Tanzánii, 1 řeholnice na Madagaskaru, 1 laička v Nigérii, v Asii: 1 kněz v Indii a 1 v Sýrii, na Filipínách byl zabit 1 laik, v Evropě byl 1 kněz zabit v Itálii.

Více informací, včetně dokumentů ke stažení (křížové cesty, statistiky zavražděných křesťanů, krátké medailonky obětí apod.), které mohou být inspirací k prožití tohoto dne, naleznete zde.

(Zdroj: Papežská misijní díla)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou