Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František: V kněžství není místo pro ty, kdo se dopouští zneužívání

Datum publikace8. 7. 2014, 17.11
TiskTisk

Papež František přijal v pondělí 7. července 2014 šest zástupců obětí sexuálního zneužívání. O den dříve ve Vatikánu jednala Komise pro ochranu nezletilých, kterou římský biskup ustavil v březnu letošního roku.

Vatikán: „V církevní službě není místo pro ty, kdo se dopouští sexuálního zneužívání. Zavazuji se, že nebudu tolerovat škodu způsobenou nezletilému, ať už ji spáchá kdokoliv, nezávisle na stupni jeho kněžského stavu.“ Tato slova prohlásil papež František během setkání s oběťmi sexuálního zneužívání v pondělí 8. července 2014 ve Vatikánu.

Šest zástupců přišlo do Domu sv. Marty již během neděle, setkat se s papežem mohli již při večeři. V pondělí v 7.00 společně slavili mši svatou, po které následovaly osobní setkání účastníků s papežem Františkem. Každý z pozvaných strávil s pontifikem zhruba půlhodinu.

„Papež vypadal velmi, velmi pokorně. Nebylo tam nic protokolárního nebo ceremoniálního. Žádná pompa. Cítila jsem se velmi pohodlně, uvolněně. Vypadal opravdu nešťastný z toho, co slyšel. Naslouchal a vypadal opravdově. Bylo tam mnoho empatie. Nedíval se na hodinky. Já jsem byla ta, kdo rozhovor ukončila, když jsem řekla vše, co jsem chtěla říci,“ uvedla po setkání Mary Kaneová z Irska.

Podle vatikánského tiskového mluvčího Federica Lombardiho osobní setkání na zúčastněné silně zapůsobila: „Viděl jsem se s nimi a krátce s nimi hovořil poté, co odešli od papeže. Mohu svědčit o hluboké vděčnosti i dojetí těchto lidí za to, že mohli tak dlouze, podrobně a osobně hovořit se Svatým otcem. Především silně vnímali, že jim bylo nasloucháno s velkou pozorností a ochotou.“

Čas, který papež setkání věnoval, ukazuje podle Lombardiho na důležitost, kterou tématu přikládá: „Pokud tomu papež věnuje tolik času, pozornosti a velké účasti, dává tak signál, který je jasný každému, tedy že je třeba umět naslouchat, dát k dispozici potřebný čas, aby došlo ke komunikaci a sdílení. To je předpokladem cesty osobního uzdravení.“

Papež František: Prosím za odpuštění

V homilii při ranní mši papež František přítomné poprosil za odpuštění za hříchy zneužívání i za nedostatečnou reakci některých představených na tyto činy: „Jsem před Bohem a jeho lidem hluboce zarmoucen z hříchů a těžkých zločinů sexuálního zneužívání spáchanými členy kléru na vás a pokorně prosím o odpuštění. Prosím o odpuštění také za hříchy opomenutí církevních představených, kteří neodpověděli adekvátně na oznámení o zneužití prezentované rodiči i samotnými oběťmi zneužití. Způsobilo to ještě větší utrpení těm, kteří byli zneužiti, a vystavilo nebezpečí další nezletilé, kteří se tak ocitli v situaci ohrožení.“

Současně římský biskup vyzdvihl odvahu všech, kdo přispěli k vyjevení pravdy. Tato odvaha je podle papeže „službou lásky“.

Zneužívání podle papeže profanuje obraz Boha, který je v člověku: „Jde o něco více než o zavrženíhodné skutky. Je to něco jako svatokrádežný kult, protože tyto děti byly svěřeny kněžskému charismatu, aby byly vedeny k Bohu, a oni (tj. viníci) je obětovali modle svojí žádostivosti. Zprofanovali samotný obraz Boha, k jehož obrazu jsme stvořeni. Dětství, jak všichni víme, je poklad. Mladé srdce je otevřené a plné důvěry, nazírá mystéria lásky Boží a jedinečným způsobem je ochotné nechat se živit vírou. Dnes se srdce církve dívá do očí Ježíše v těchto chlapcích a děvčatech a chce plakat. Prosí o milost plakat nad těmito mrzkými skutky zneužití spáchanými na nezletilých. Skutky, které zanechaly jizvy na celý život.“

Římský biskup také zmínil některé kroky, jež mají vést k ochraně dětí: Bdělost nad přípravou kandidátů na kněžství a nedávné ustavení Komise pro ochranu nezletilých, jejímž úkolem je vypracovat patřičné normy a postupy.

Jednání Komise pro ochranu nezletilých

Komise pro ochranu nezletilých jednala ve Vatikánu v neděli 6. července 2014. Instituci tvoří osm odborníků z různých oblastí, jedním z členů je také Mary Collins, která se v dětství stala obětí sexuálního zneužívání a v současnosti se angažuje v oblasti pomoci napadaným dětem a jejich rodinám.

Komise dnes jednala o výběru dalších členů, kteří by reprezentovali různé geografické oblasti, o stanovách nebo o vytvoření pracovních skupin, jež by prohloubily spolupráci s odborníky z jiných oblastí a institucí.

(ilustrační foto: Člověk a víra / Roman Albrecht)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou