Prohlášení ERC a ČBK k smrti vojáků v Afghánistánu

Předseda České biskupské konference (ČBK) Dominik Duka a předseda Ekumenické rady církví (ERC) Daniel Fajfr vydávají prohlášení k úterní (8. července 2014)  tragické smrti našich vojáků v Afghánistánu. Text uveřejňujeme v plném znění.
Publikováno: 11. 7. 2014 10:13

Prohlášení ERC a ČBK k tragické smrti našich vojáků v Afghánistánu

Představitelé České biskupské konference a Ekumenické rady církví s hlubokým zármutkem a bolestí vyjadřují svou účast rodinám vojáků, kteří tragicky zahynuli na vojenské misi v Afghánistánu. Oceňujeme jejich obětavost i statečnost, s níž plnili úkol, kterým je pověřila vláda a parlament naší republiky. Svou solidaritu s nimi i smutek  nad jejich smrtí jsme vyjádřili tím, že se v naší vlasti rozezněly zvony ve chvíli, kdy se jejich ostatky vrátily na území naší republiky a budeme je provázet modlitbami. I dnes, žel, řada politických představitelů nechápe, jak důležitá je i malá účast v boji proti terorismu, který kdykoliv může udeřit i na našem území, jak ukázaly případy ze Španělska či Francie. Jsme vděčni představitelům vlády, ministerstev, prezidentovi republiky a politikům, kteří dokázali vyslovit nejen slova útěchy, ale i přesvědčení, že za demokracii a svobodu této země i Evropy se bojuje na bojištích velmi vzdálených.

Dominik Duka, předseda České biskupské konference
Daniel Fajfr, předseda Ekumenické rady církví