Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež píše Pan Ki-Munovi: Pomozte křesťanům v Iráku

Datum publikace13. 8. 2014, 16.30
TiskTisk

Krutosti páchané na křesťanech a jiných náboženských menšinách v Iráku nemohou nepřimět všechny lidi dobré vůle ke konkrétním aktivitám na podporu trpícím, píše papež František v dopise adresovaném generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-Munovi.

Řím/Vatikán: „Zatímco znovu naléhavě vyzývám mezinárodní společenství k zásahu, který by ukončil probíhající humanitární tragédii, vybízím všechny kompetentní orgány OSN, především ty, které jsou zodpovědné za bezpečnost, mír, humanitární práva a pomoc uprchlíkům, aby pokračovaly ve svých snahách, v souladu s Preambulí a příslušnými články Charty OSN.“ Tato slova jsou součástí dopisu, který dnes (13. srpna 2014) odeslal papež František generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-Munovi.

„Se srdcem těžkým a plným úzkosti“ zmiňuje papež situaci křesťanů a jiných náboženských menšin v severním Iráku, kteří prochází „nesnesitelným utrpením“.

„V témž duchu píši Vám, pane generální tajemníku, a pokládám před Vás slzy, utrpení a smutné výkřiky zoufalství křesťanů a dalších náboženských menšin v milované zemi Iráku,“ píše papež, podle kterého je nutné ochránit ty, kdo jsou zasaženi násilím, naléhavě pomoci uprchlíkům a zajistit bezpečný návrat do jejich domovů.

V dopise římský biskup také apeluje na svědomí „všech lidí dobré vůle“ a připomíná temné stránky dějin 20. století: „Tragické zkušenosti dvacátého století a nejzákladnější pochopení lidské důstojnosti nutí mezinárodní společenství, aby – především skrze normy a mechanismy mezinárodního práva – udělalo všechno pro zastavení dalšího systematického násilí vůči etnickým a náboženským menšinám a pro prevenci před ním.“

V dopise papež zmiňuje také vyslání svého zástupce do Iráku. Kardinál Francesco Filoni dnes přilétá do iráckého Irbílu na znamení papežovy blízkosti trpícím. Do země též veze finanční pomoc.

(foto: Daniel Ibáñez / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou