Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František v Tiraně: Albánská církvi, díky za tvůj příklad!

Datum publikace21. 9. 2014, 13.50
TiskTisk

Papež František dnes (v neděli 21. září 2014) zavítal na apoštolskou cestu do Albánie, svého času jediné oficiálně ateistické země v Evropě. Přichází jako ten, který chce podpořit. Lidi v zemi, která si prošla obdobím brutálního útlaku a nyní ukazuje cestu k pokojnému soužití lidí různých konfesí. Na své čtvrté cestě tohoto druhu se potkal s věřícími a představiteli státu na náměstí Matky Terezy při mši svaté; dále ho ještě čeká setkání s představiteli jiných církví a náboženství, nešpory s albánskými biskupy a klérem či setkání s dětmi.

Tirana: Papež František dnešní (neděle 21. září) cestu zahájil v brzkém dopoledni na letišti Matky Terezy, od 11.00 potom celebroval mši svatou na náměstí Matky Terezy. Již tímto svým způsobem symbolickým začátkem, kdy přichází na místa spjatá s tou, díky níž znají dnes Albánii mnozí, udává papež František směr svého putování po Tiraně. Hlavním městě země, která je v mnoha ohledech na periferii, avšak najednou se opět ocitá ve středu pozornosti. Nikoli kvůli obrazům hrůzy diktátorského režimu, ale naději a povzbuzení, které sem přiváží člověk takříkajíc 'z druhé strany světa'.  

V homilii při slavností bohoslužbě, která skončila před jednou hodinou odpolední, Svatý otec zmiňuje na jedné straně oběti působení zdejšího komunistického vládce E. Hodži a na té druhé potom světově nejznámější Albánku bl. Matku Terezu či orlici z albánské státní vlajky, která mu je symbolem naděje a nových začátků, cest či možností pastorace i působení církve ve společnosti. Vzlétá vzhůru ze svého hnízda pryč, ale vrací se tam zpět; do místa jistoty v podobě zakotvení ve víře.

Prvek povzbuzení k otevření, vyjití, je patrný i ve Františkových slovech, kdy při zmíněné mši hovořil o tom, že 'brána země byla zavřená, zamčená řetězem představiteli politického zřízení', Hodžova režimu. Nejen přítomné potom vybídl k pokračování navazování na dobu počátků křesťanství, protože 'Albánie (tehdejší Ilýrie) byla jednou z prvních zemí, která přijala světlo Evangelia'.

'Dnes jsem vás přišel povzbudit a poděkovat za vaše svědectví,' dodává k tomu, aby vzápětí zdejší církvi závěrem své homilie mj. vzkázal: 'Díky za tvůj příklad'. Ten má též zasáhnout mladé, kterým papež poděkoval za vřelé přijetí při cestě z letiště i účast na dopolední liturgii.

Další program návštěvy Albánie, kterou dnes František označil za 'zemi mučedníků', se skládá z mezináboženského setkání na tamější katolické univerzitě či nešpor v katedrále, kde budou zaujímat zvláštní místo lidé pronásledovaní komunismem. Papež také v 18.30 navštíví Centrum Betánie, které pečuje o postižené a opuštěné děti. Po následném rozloučení odletí zpět do Říma.

Římský biskup se do této balkánské země vrací po 21 letech, jedná se o první Františkovu apoštolskou cestu po Evropě.

Více k cestě na www.radiovaticana.cz.

(S využitím ČTK; ilustrační foto: CNA/Daniel Ibanez)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou