Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vyjádření sekretariátu biskupské synody o rodině

Datum publikace14. 10. 2014, 16.39
TiskTisk

Jelikož nebyla často správně pochopena povaha včera (13. října 2014) publikovaného dokumentu biskupské synody, připomíná generální sekretariát, že se jedná pouze o pracovní text shrnující debatu biskupů během prvního týdne a určený k následnému prodiskutování v menších skupinách.

Vatikán: V důsledku reakcí a debat, které následovaly po včerejším (13. října 2014) publikování tzv. Zprávy po diskuzích, a kvůli skutečnosti, že „její povaha často nebyla správně pochopena“, připomíná generální sekretariát synody, že „se jedná o pracovní dokument, který shrnuje příspěvky a debatu prvního týdne synody a nyní je předložen k prodiskutování synodních členů v Menších kruzích“. Touto informací zahájil dnešní brífink vatikánský tiskový mluvčí Federico Lombardi.

Dále také uvedl, že výsledky práce v Menších kruzích budou předloženy na plénu ve čtvrtek dopoledne a předpokládá se jejich publikování. Podle Lombardiho má tímto způsobem vyvstat propojení mezi začáteční zprávou synody, Zprávou po diskuzích, výsledky práce v menších kruzích a závěrečnou zprávou, jež bude předložena papeži.

Tzv. Menší kruhy (Circula Minores), v nichž se biskupové nyní schází, mají sloužit k snazšímu vyjádření pohledu každého účastníka na danou problematiku. Účastníci jsou v nich rozděleni do deseti skupin podle jazykových možností. Během prvního týdne mohl biskup pronést pouze jeden příspěvek na jedno téma, příp. se následně přihlásit do volné diskuze.

(ilustrační foto: CNA / Jeffrey Bruno)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou