Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Podpořme pronásledované křesťany, vyzývají biskupové

Datum publikace24. 10. 2014, 17.22
TiskTisk

Při všech nedělních bohoslužbách dne 26. října 2014 se věřící v českých a moravských diecézích seznámí s pastýřským listem, ve kterém biskupové prosí o pomoc trpícím křesťanům ve světě, zejm. pak na Blízkém východě, Africe či na Ukrajině. Modlitbou, postem i finančně.

Praha: „Dnes je na celém světě pronásledováno až 200 milionů křesťanů a více než 100 tisíc z nich je každoročně umučeno nebo zabito. Dnešní pronásledování má více obětí než pronásledování v dobách prvních křesťanů,“ píší ve svém listu biskupové českých a moravských diecézí a připomínají, že jako křesťané nemůžeme být k tomuto utrpení lhostejní.

Nemůžeme být lhostejní, ani nestačí náš soucit nebo nářek, protože by nebyl upřímný, kdybychom nevyužili prostředky pomoci, které máme. Proto vás upřímně prosíme o intenzivní modlitby za mír a ukončení utrpení křesťanů,“ vyzývají biskupové všechny věřící. Prosí je také, aby se obraceli na české politiky s výzvami k větší angažovanosti pro spravedlnost, mír, lidská práva a pomoc trpícím.

Konkrétním projevem solidarity s trpícími a prosbou za ně se má stát pátek 31. října 2014, na který proto biskupové ČR vyhlašují „Den půstu za mír na Blízkém východě, v afrických zemích a na Ukrajině“. Věřící se dále mají v prvním listopadovém týdnu zúčastnit prosebných adoračních pobožností a za mír se alespoň krátce pomodlit také každý den v poledne.

V závěru pak připomínají i to, že trpícím je potřeba pomoci také hmotně, a prosí věřící o zapojení do vyhlášené kostelní sbírky, jejíž výtěžek bude určen na podporu aktivit Charity v této oblasti.

Ve farnostech litoměřické diecéze proběhne již tuto neděli, 26. října (mimo obvyklou sbírku). V olomoucké arcidiecézi je tato sbírka naplánována na 2. listopadu 2014, taktéž na území plzeňské a brněnské (dobrovolná kostelní sbírka) diecéze se budou finanční prostředky sbírat při mších svatých v první listopadovou neděli. V českobudějovické diecézi proběhne tato sbírka v neděli 9. listopadu 2014.

Na území ostravsko-opavské diecéze bude možné přispět při farních sbírkách vyhlášených v průběhu měsíce listopadu 2014.

Věříme, že nás Pán vyslyší, vždyť on slíbil, že vyslyší ty, kdo budou v jeho jménu společně prosit za jednu věc, na které se shodli podle Boží vůle,“ uzavírají svůj list biskupové a děkují všem, kdo se k vyjmenovaným aktivitám připojí.

Celý text pastýřského listu naleznete v příloze. Další podrobnosti připravujeme.

(s využitím podkladů J. Gračky, tiskového mluvčího Arcibiskupství olomouckého)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou