Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mše na Národní třídě připomene 17. listopad

Datum publikace12. 11. 2014, 16.45
TiskTisk

Kardinál Dominik Duka OP bude 17. listopadu 2014 od 10.00 hodin sloužit mši svatou v kostele sv. Voršily na pražské Národní třídě, kde v roce 1989 komunistická policie zasáhla proti studentské demonstraci, symbolu tehdejších revolučních změn. Po skončení bohoslužby půjdou její účastníci k nedalekému památníku listopadových událostí.

Praha: Navzdory všem snahám o zpochybňování událostí roku 1989 si církev to, co se před 25 lety odehrálo, připomene s vděčností. Kardinál Duka k tomu říká: „Přestože se na 25. výročí návratu svobody a suverenity do naší vlasti, které si budeme v listopadu připomínat, dívají někteří lidé s určitými rozpaky, já patřím k těm, kdo za tento dějinný okamžik neustále děkují Bohu a všem, kdo se před totalitou nesehnuli.“

Byla to opravdová víra, co spojovalo Jana Pavla II., Ronalda Reagana a Margaret Thatcherovou, tedy jakýsi duchovní a politický motor demokratizace ve světě a zároveň opora pro nesehnuté, kteří nepodlehli totalitním lžím. Společný zápas o svobodu nakonec vyústil v to, že u nás téměř milión občanů, věřících i sympatizujících, mohl přivítat na Letenské pláni polského papeže Jana Pavla II. Nepochybuji o tom, že to byl zázrak, že to byl dar svobody, za který vděčíme Bohu a přímluvě sv. Anežky, o které pověst vyprávěla, že její svatořečení bude znamenat návrat dobra do naší vlasti,“ napsal k tomu kardinál Duka pro Zpravodaj pražské arcidiecéze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou