Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

'Musíme Boha milovat', prohlásil František v Istanbulu

Datum publikace29. 11. 2014, 15.53
TiskTisk

Blízkovýchodní papežská návštěva pokračuje v Istanbulu. Papež se setkává se zástupci pravoslavné církve a islámskými duchovními.

Istanbul: Druhý den návštěvy hlavy katolické církve v převážně muslimském Turecku se i dnes odehrává v duchu dialogu. Po včerejším přijetí špičkami tureckého státu (zpráva) dnes papež František dorazil do Istanbulu, města s bohatou, a přesto náročnou náboženskou historií.

Jako tomu bylo u předchozích apoštolských cest, není ani tato zdvořilostní či diplomatickou záležitostí, nýbrž je chápána jako příležitost otevřeně hovořit o tíživých tématech dnešního světa z pohledu katolické církve. Římský biskup se při své cestě citlivě věnuje živým otázkám, které se týkají obyvatel tohoto regionu. Kromě problematiky mezináboženského soužití se jedná o bezpečnostní politiku a dopady humanitární krize, z níž pramení neutěšená situace utečenců mířících z oblastí blízkovýchodních vojenských konfliktů.

Sobotní program zavedl papeže Františka do Modré mešity, kde se setkal s Velkým muftím Rahmim Yarou. Zde také zazněla Františkova výzva: 'Boha musíme milovat.... Nestačí ho jen chválit a velebit, ale musíme jej milovat'. Velký Muftí pak papežovi vyložil některé kapitoly z koránu.  

Při návštěvě muzea Hagia Sofia zanechal papež ve zlaté pamětní knize řecky psaný úryvek 'Aghia Sophia tou Theo', což znamená 'Svatá Boží Moudrost', k němuž přidal pro změnu latinsky část verše Žalmu 83: 'Jak jsou milé tvé (příbytky, Hospodine!'

Odpoledne bude pontifik slavit mši sv. v katolické katedrále svatého Ducha a následně se zúčastní ekumenické bohoslužby v ortodoxním kostele sv. Jiří, kde se mimo jiné setká s cařihradským patriarchou Bartolomějem, který byl jedním z těch, kdo papeže do Turecka pozvali.

I z tohoto důvodu je v  papežově doprovodu je také kardinál Kurt Koch, prefekt Papežské rady pro jednotu křesťanů. Vatikánský zpravodajský server news.va připomíná kardinálovu připomínku, že od roku 1967, kdy papež Pavel VI. navštívil Istanbul, každý papež vykonal tuto návštěvu vždy v druhém roce svého pontifikátu (tj. svatý Jan Pavel II. a Benedikt XVI.).

Plánované nedělní zakončení třídenní návštěvy Svatého otce připadne na první neděli adventní. Nejvyšší představitel katolíků  s patriarchou Bartolomějem zároveň oslaví svátek svatého Ondřeje.

Věřící v České republice mohou každý den sledovat Františkovy kroky po Turecku díky přenosům TV NOE, která přenáší velkou část jeho programu.

(zdroj: news.va, Agenzia Sir, ČTK; foto: CNA)

 

Autor článku: Václav Ettler
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou