Lupa
Obsah Obsah
Portál

Ekumenická bohoslužba za oběti střelby v Uherském Brodě

Datum publikace26. 2. 2015, 14.09
TiskTisk

Křesťanské církve v Uherském Brodě pořádají 3. března 2015 pietní ekumenickou bohoslužbu za oběti tragické střelby. V úterý zde šedesátiletý muž zastřelil osm lidí a následně obrátil zbraň proti sobě.

Uherský Brod: Modlitební setkání se uskuteční v úterý 3. března 2015 v 18.30 ve farním kostele Neposkvrněného početí Panny Marie.

„Na všechny pozůstalé pamatujeme v modlitbách a prosíme za spásu všech obětí,“ uvádí římskokatolická farnost na svém webu. Bohoslužby se zúčastní také např. farářka Církve československé husitské Iva Pospíšilová.

„Je velmi těžké hledat nějaké jednoduché rady pro takovou situaci,“ uvedl ve vysílání Radiožurnálu uherskobrodský katolický farář Josef Pelc. O pocitech příbuzných obětí dodal: „Překlenout takovou tragickou událost trvá určitou chvíli a jsem přesvědčen, že je důležité hledat cestu odpuštění. Jinak člověk nenávist stejně vleče s sebou dál. Ale jsem si dobře vědom, že je to proces, že to není na povel.“

K útokům se ve středu vyjádřil také generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. „Rád bych vyjádřil svou hlubokou lítost nad včerejším otřesným útokem v Uherském Brodě a zmařenými životy přítomných obětí. Všem zarmouceným rodinám a přátelům chci vyslovit upřímnou soustrast a ujistit je svou blízkostí, modlitbou a přáním, aby se jednou se svými blízkými díky Božímu milosrdenství opět shledali,“ uvedl.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, do jehož arcidiecéze farnost Uherský Brod spadá, též vyjádřil hluboký soucit s lidmi, které úterní tragédie zasáhla. Zároveň ujistil o svých modlitbách za oběti a pozůstalé.

Arcibiskup se také zamýšlel nad medializací tohoto zločinu: „Domnívám se, že celá společnost by se měla zamyslet nad dobrovolným omezením informací o zločinech takového typu. Zbytečně podrobné popisování sice zvyšuje sledovanost, ale taky motivuje psychicky nemocné a navádí ke zločinům. Jedni mají sice právo na informace, ale to, jak je vidět, ohrožuje právo všech na život. Jsme povinni volit menší zlo.“

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou