Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Husův rok přináší Husovská dilemata

Datum publikace1. 4. 2015, 13.35
TiskTisk

Knižní událostí jubilejního 600. husovského výročí má šanci se stát kniha Husovská dilemata. Napsal ji katolický teolog, profesor Univerzity Karlovy Ctirad V. Pospíšil a na sklonku března ji v edici Studium vydalo Karmelitánské nakladatelství.

Citlivé téma našich duchovních i národních dějin otevírá prof. Pospíšil s nevídanou důkladností. Jeho dílo není pečlivě zpracovanou historickou monografií, ale teologickou interpretací života a odkazu Mistra Jana Husa pro dnešního člověka. Jeho studie zve k novému přemýšlení o jednom z nejdiskutovanějších fenoménů českých dějin.

Dílu se už dostalo vřelého přijetí ze strany katolických i nekatolických akademiků. „Pospíšil v podstatě naplňuje přání papeže Jana Pavla II., který ke studiu této problematiky české teology vyzýval. Ukazuje, že v centrálních otázkách víry zůstal Hus pravověrný – a po mém soudu odvíjí toto myšlení od učení o eucharistii. Tvůrčím způsobem navazuje na knihu benediktinského badatele Paula de Vooghta Kacířství Jana Husa (1960). Pokud vzbudí polemiku, je to jen dobře, protože nová diskuse nad Husem je v současné době více než žádoucí,“ říká o knize ve svém posudku prof. Jan B. Lášek, děkan Husitské teologické fakulty UK v Praze.

Děkana Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích Tomáše Machulu zase zaujalo, jak nezaujatě a přitom poctivě prof. Pospíšil přistoupil ke zpracování tak složité látky, jíž postava Jana Husa a následně i husitství je: „Husovská dilemata zahrnují nejnovější podněty nejen z historické, ale i teologické a církevně politické oblasti. Autor nevychází z apriorně daného, zaujatého úhlu pohledu a uvědomuje si dilematičnost Husovy osobnosti, doby, nauky i ohlasů.“ Machula zdůrazňuje, že v knížce „najdeme v rozumné míře i podněty pro současnou křesťanskou praxi. Přes obrovskou komplexnost je kniha tematicky a obsahově sevřená a přístupná širokému okruhu čtenářů.“

Odpovědný redaktor publikace Pavel Mareš připomíná zase kvality, na které si už zvykli čtenáři předchozích Pospíšilových knih: „Ctirad V. Pospíšil umí své čtenáře udržovat v napětí. Teologie a interpretace zdánlivě mrtvých historických textů je v jeho podání obrovským dobrodružstvím. Jan Hus pro Pospíšila není heretik ani archivní záležitost, ale svědek křesťanské víry, živá výzva pro všechny hledače pravdy i velká postava dějin našeho národa, jíž mnohé dlužíme. Autorův entuziasmus, který vychází z jeho studia Husovy postavy, kontrastuje s lhostejností a schematičností, kterou ve společnosti zaznamenáváme nejen ve vztahu k osobnosti Jana Husa.“

Prof. Ctirad V. Pospíšil, Th.D. (* 1958), je římskokatolický systematický teolog, vyučující na Cyrilometodějské teologické fakultě UP v Olomouci, Katolické teologické fakultě a Husitské teologické fakultě UK v Praze. Napsal mnoho úspěšných teologických monografií, např. Ježíš z Nazareta, Pán a Spasitel (3. vyd. KNA 2010), Jako v nebi, tak i na zemi: Náčrt trinitární teologie (2. vyd. KNA 2010) nebo Ježíš Kristus – Pravda dějin (KNA 2009).

(zdroj: Karmelitánské nakladatelství)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou