Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 15/2015

Datum publikace7. 4. 2015, 16.35
TiskTisk

Vycházející nové číslo Katolického týdeníku je věnováno především velikonočním poselstvím papeže Františka; také se mj. ohlíží za 25 lety od biskupského svěcení kardinála M. Vlka či informuje o účasti kardinála D. Duky na plzeňském pietním aktu na počest amerických osvoboditelů města. Tématem 15. Katolického týdeníku je život a dílo Josefa Čapka.

Františkův velikonoční pozdrav městu a světu. Jako morální i diplomatická autorita a představitel státu Vatikán se papež obrátil ve svém velikonočním poselství na celé světové společenství. Jeho apel se týkal mírového procesu v šesti oblastech světa a starých i nových forem otroctví.

Kardinál mezi americkými vojáky. Patnáctičlenná skupina vojáků USA jako delegace konvoje, který se přesouval po dálnici přes západní Čechy z Pobaltí do Bavorska, se zastavila v Plzni. Společně se poklonili památce amerických osvoboditelů západočeské metropole.

Už čtvrtstoletí biskupem. Kardinál Miloslav Vlk oslaví 11. dubna v 10 hodin v pražské katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha spolu s věřícími 25 let od svého biskupského svěcení. V tomto čísle KT čtenáři naleznou rozhovor – ohlédnutí za čtvrtstoletím v mitře.

Téma: Josef Čapek. Výtvarník a spisovatel zemřel právě před sedmdesáti lety v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Přinášíme tematickou dvoustranu o jednom z velikánů české umělecké scény, který prošel čtyřmi koncentračními tábory.

Perspektivy: Předsmrtná období naší demokracie. Jak henleinovci a komunisté likvidovali československou demokracii. Připomínáme dva smutné milníky našich dějin: před osmdesáti lety se radikalizovali Hitlerovi stoupenci v Československé republice a o deset let později stoupenci Stalina. V obou případech ještě tři roky pokračovalo demokratické zřízení …

Doma: Kyberšikana. Když jsme byli dětmi, nebyly počítače, nebyl internet, nebyly mobily. Nebyla ani kyberšikana. Dnes přiznala polovina českých dětí, že se s ní setkala. Více přináší rodinná příloha KT Doma.

Papež František: z věznice do baziliky. Velikonoce prožil Petrův nástupce jako univerzální pastýř. Nabízíme podrobnosti z „velikonočního“ Vatikánu.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou