Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskupský palác v Olomouci se otevírá studentům

Datum publikace20. 4. 2015, 15.15
TiskTisk

Bezplatnou prohlídku reprezentativních prostor a aktuálních výstav nabídne studentům od května Arcibiskupský palác v Olomouci. Smlouvu o spolupráci, která zároveň umožní propojení knihovních fondů, dnes (20. dubna 2015) podepsali rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller a arcibiskup olomoucký Jan Graubner.

Olomouc: „Smlouva studentům umožní prohlédnout si zdarma komnaty paláce, kde se odehrávala historie. Univerzitní studenti by toho o arcibiskupství měli vědět víc a v tomto směru považuji dohodu za průlom,“ uvedl rektor po podpisu smlouvy v audienčním sále sídla olomouckých arcibiskupů.

Podle arcibiskupa Graubnera, který nabídku vůči univerzitě inicioval, by studenti měli dostat možnost hlubšího seznámení s místem svých studií. „K jejich formaci patří nejen vědecké vzdělání, které dostávají na univerzitě, ale i bližší poznání města,“ shrnul motiv k dohodě Graubner.

Propojení knihoven

Díky smlouvě mezi arcibiskupstvím a univerzitou získají studenti také přístup k vzácnému knihovnímu fondu arcibiskupské knihovny, který bude propojen s katalogem Knihovny Univerzity Palackého. Nabídka se týká zejména odborné a naučné literatury z teologie, historie, psychologie, dějin umění nebo regionální literatury.

Doufám, že tady nebudou studovat jen humanitně zamření lidé. Dnes, kdy je univerzita specializovaná na mnoho různých oborů, je dobře, aby tady zůstávaly možnosti pohledů v souvislostech, s nadhledem a duchovním rozměrem,“ doplnil Graubner.

Nově podepsaná smlouva je podle Millera pokračováním dosavadní spolupráce. „Jsem stoprocentní stoupenec koncepce otce arcibiskupa, která znamená otevírání se církve veřejnosti. Už dnes díky ní využíváme sály Arcibiskupského paláce pro různé slavnostní univerzitní události a tato dohoda pokračuje tímto směrem dál. Iniciativu, která vzešla z arcibiskupství, vítáme,“ potvrdil rektor.

Každou středu zdarma

Studenti mají prohlídku s průvodcem zdarma od května do září vždy ve středu. Na základě rezervace platí pro skupiny studentů bezplatná prohlídka ve stejný den i pro ostatní období. Arcibiskupský palác je od září do května přístupný od 10 do 17 hodin denně mimo pondělí. Knihovna je otevřena od pondělí do čtvrtka od 9 do 15 hodin.

Oficiální sídlo olomouckých biskupů a arcibiskupů nabízí návštěvníkům prohlídkový okruh s reprezentačními sály, v nichž se dochovala bohatá rokoková, empírová i neobarokní výzdoba a dobový mobiliář. Palác z druhé poloviny 17. století je zároveň připomínkou významných historických událostí – nástupu Františka Josefa I. na trůn, setkání rakouského císaře s ruským carem před bitvou u Slavkova, místem pobytu císařovny Marie Terezie nebo papeže Jana Pavla II.

Informace o aktuálním programu a otevírací době ZDE.

(Zdroj: Velena Mazochová, Žurnál UP)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou