Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 21/2015

Datum publikace19. 5. 2015, 16.41
TiskTisk

Na pulty prodejců se dostává nové vydání Katolického týdeníku. Co v letošním 21. vydání naleznete? Na návštěvě ČR byl arcibiskup iráckého Mosulu Y. P. Mouché; v KT naleznete exklusivní rozhovor, který s ním vedla redaktorka A. Scheinostová. Dočtete se i o návštěvě českých senátorů a policejního prezidenta u papeže Františka a vatikánského státního sekretáře nebo o odlévání artefaktů pro kostel Pražského Jezulátka. Tématem čísla je problematika odsunu sudetských Němců v roce 1945. Prostor věnovaný Eucharistickému kongresu 2015 se tentokrát zaměřuje na související hlavní den farností, svátek Božího Těla.

Senátní delegace u Svatého otce. Přestože domluveno bylo jen 40 minut, státní sekretář Vatikánu kardinál Pietro Parolin se nakonec české výpravě věnoval déle než hodinu. Kromě pěti senátorů byl u něj český policejní prezident Tomáš Tuhý. Česká delegace se setkala také s papežem Františkem.

Velehradská slévárna lila pro „Jezulátko“. Tři atributy sv. Zdislavy, ambon pro Pražské Jezulátko nebo krucifix Akademických týdnů – ve velehradské slévárně sochaře Otmara Olivy se minulý pátek vylouply ze slévačských forem také tyto předměty. KT byl u toho!

Irák není Islámského státu, je náš! Na pozvání Arcibiskupství olomouckého přicestoval v minulém týdnu do ČR YOHANNA PETROS MOUCHÉ, mosulský syrsko-katolický arcibiskup. V novém vydání KT se můžete těšit na rozhovor nad aktuální situací křesťanů v Iráku. Jak se žije křesťanům v područí IS?

Téma: Odsun našich Němců. Odsun, transfer obyvatelstva, nebo snad vyhnání? Historická nutnost, nebo neodůvodněné násilí na civilistech? Ani sedm desítek let po odsunu skoro tří milionů sudetských Němců nemá česká společnost jasno, co se tehdy stalo. Téma KT se věnuje právě násilnému vysídlení sudetských Němců.

Eucharistický kongres: Farnosti se připravují na Boží Tělo. Letošní slavnost Těla a Krve Páně na začátku měsíce června je hlavním dnem farností Národního eucharistického kongresu – NEK 2015.

Perspektivy: Co proti mně Peroutka má? Jak novinář kritizoval prezidenta a dostal za to od něj milion. Exkluzivní text někdejšího premiéra Petra Pitharta.

Církev a kubánský režim. Začátkem měsíce navštívil kubánský vůdce Vatikán a vyslovil se obdivně na adresu současného papeže Františka. Jaký je ale skutečný vztah kubánského režimu k církvi?

Spiritualita. Duch nás osvobozuje z našich strachů a obav. Exkluzivní příspěvek z varšavské katolické univerzity ke slavnosti Seslání Ducha Svatého od kněze, filozofa a pedagoga P. Jana Sochońě.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou