Lupa
Obsah Obsah
Portál

Svatý stolec podepsal dohodu se Státem Palestina

Datum publikace26. 6. 2015, 15.51
TiskTisk

Svoboda vyznání křesťanů v Palestině, ochrana svatých míst i podpora mírového řešení situace na Blízkém východě. Takový je obsah nové globální dohody Svatého stolce se Státem Palestina, která byla dnes (26. června 2015) podepsána.

Vatikán: Svatý stolec dnes (26. června 2015) podepsal globální dohodu se Státem Palestina. Ta nejen zaručuje náboženskou svobodu křesťanů na palestinských územích, ale současně obsahuje uznání Státu Palestina ze strany Svatého stolce. Text dnes podepsali za Vatikán sekretář pro vztahy se státy Paul Richard Gallagher, za Palestinu pak ministr zahraničních věcí Riyad Al-Maliki. Dohoda vstoupí v platnost ve chvíli, kdy oba státy písemně sdělí, že byly splněny potřebné podmínky.

Ve chvíli, kdy extremismus, „barbarské násilí“ a neznalost ohrožují společnost a kulturní identitu regionu, „Stát Palestina obnovuje svůj závazek bojovat proti extremismu a podporovat toleranci, svobodu svědomí a náboženství a současně chránit stejným způsobem práva všech svých občanů,“ uvedl při podpisu „historické dohody“ Al-Maliki. Tyto hodnoty podle něj odráží přesvědčení Palestinců i jejich představitelů a „představují základy, na nichž pokračujeme v úsilí o založení našeho nezávislého a demokratického státu“.

Podle Mons. Gallaghera může dohoda napomoci ke smíření v palestinsko-izraelském konfliktu. Mírový proces může pokračovat pouze skrze přímá jednání obou stran s podporou mezinárodního společenství, uvedl vatikánský diplomat, který také vyjádřil naději v rychlé uskutečnění řešení dvou států. Mons. Gallagher ocenil záruky, které jsou v dohodě dány katolické církvi, a téma náboženské svobody. Dodal také, že katolíci nežádají žádná jiná privilegia než možnost spolupracovat k dobru společnosti.

„Ve složitém kontextu Blízkého východu, kde v některých zemích křesťané dokonce trpěli pronásledováním, představuje dohoda dobrý příklad dialogu a spolupráce. Doufám, že bude moci sloužit jako model pro ostatní arabské země a země s muslimskou většinou,“ řekl také Gallagher.

Dohoda složená z preambule a 32 článků rozdělených do osmi kapitol se mj. týká základních aspektů života a působení církve na palestinském území. Text poskytuje svobodu „katolické církvi, kanonickým právnickým osobám a každému katolíkovi“ (čl. 2 §3), což je interpretováno na základě standardů mezinárodního práva.

Katolické církvi, která je uznána jako právnická osoba, se přiznává právo na jmenování osob do vlastních úřadů a vynětí duchovních z osobních povinných služeb včetně vojenské. Svatá místa jsou v dohodě označena pojmem „svatosti“ a je jim přiznána kanonická jurisdikce, již jsou povinny respektovat také občanské autority. Otázka je spojená se svobodou kultu a nutných garancí pro poutníky.

Dohoda také zaručuje církvi právo působit ve vzdělávacím, sociálním, komunikačním i asistenčním sektoru a reguluje jeho vztah s palestinským uspořádáním.

Výslovně je také zmíněna „autentická ´výhrada svědomí´ jakožto praxe koherentní s právem na svobodu svědomí, vyznání a náboženství“.

Křesťané jsou plnohodnotnými občany, kteří jsou „povoláni být tvůrci míru, smíření a rozvoje, podporovateli dialogu, staviteli mostů, podle ducha blahoslavenství (…). Jsou povolání hlásat evangelium pokoje, v otevřenosti ke spolupráci se všemi národními i mezinárodními autoritami,“ vysvětlil smysl dohody u příležitosti dnešního podpisu papeže Františka vatikánský deník L´Osservatore Romano.

(foto ze setkání papeže Františka s někdejším izraelským a palestinským prezidentem: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou