Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zemřel arcibiskupský knihovník a bibliofil Bohuslav Smejkal

Datum publikace3. 8. 2015, 16.39
TiskTisk

Ve čtvrtek 30. července 2015 zemřel v kruhu rodiny dlouholetý správce olomoucké arcibiskupské knihovny, bibliofil a milovník Svatého Kopečka u Olomouce pan Bohumil Smejkal. Pohřeb proběhne 8. srpna 2015 od 15.00 v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, poté budou ostatky zemřelého uloženy v rodinném hrobě na Ústředním hřbitově v Olomouci. 

Samotišky u Olomouce: Bohuslav Smejkal se narodil 11. května 1924 v Holici, dnes městské části Olomouce. V letech 1935 až 1943 studoval na Státním reálném gymnáziu v hanácké metropoli.

Za války si prošel nucenými pracemi, aby se po ní začala odvíjet jeho profesní dráha spjatá s olomouckou vědeckou knihovnou. Následně se 11 let staral o dnešní Arcibiskupskou knihovnu v Olomouci. Zasloužil se o uspořádání zdejšího knihovního fondu, měl na starosti i prohlídkovou činnost ve zdejším arcibiskupském paláci a pořádal zde též drobnější výstavy.

V poslední době se věnoval sepsání dějin několika významných hanáckých poutních chrámů (mj. právě baziliky na Svatém Kopečku či kostela v Cholině). Knižně ale vydal velké množství titulů a na dalších se autorsky i editorsky výrazně podílel. V roce 2004 vydala Vědecká knihovna Olomouc Smejkalovu bibliografii s více než 400 publikacemi a články, které napsal v letech 1940 – 2004.

V roce 1998 obdržel Bohuslav Smejkal Cenu města Olomouce a Medaili sv. Vojtěcha, kterou mu udělil olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Více si můžete přečíst v revui Krok, kde s ním v roce 2014 u příležitosti 90. narozenin, rozmlouval jeden z jeho nástupců v průvodcovské službě po olomouckém arcibiskupském paláci Martin Kučera: http://www.vkol.cz/data/soubory/krok/krok2014-2.pdf.

Úmrtní oznámení naleznete v přiloženém souboru.

(foto: Vědecká knihovna Olomouc)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou