Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež František: Ježíše nestačí jen potkat

Datum publikace10. 8. 2015, 15.44
TiskTisk

Nedělní promluva (9. srpna 2015) papeže Františka před modlitbou Anděl Páně byla věnována evangeliu, které hovoří o Ježíši jako o živém chlebu. Svatý otec také připomenul výročí od svržení atomových bomb na Hirošimu a Nagasaki.

Řím: Papežova slova před nedělní modlitbou Anděl Páně byla tentokrát inspirována 6. kapitolou z Janova evangelia.

Ježíš zde promlouvá k zástupu: „Nikdo nemůže přijít ke mně, jestliže ho nepřitáhne Otec, který mě poslal“ a dále „kdo věří ve mně, má život věčný.“ Tato slova nás nutí k zamýšlení, říká František. Uvádějí nás do „dynamiky víry“, která je založena na vztahu: „Jde o vztah mezi člověkem – to jsme my všichni – a Ježíšem, kde rozhodující roli hraje Bůh Otec, a samozřejmě také Duch svatý, který se tu předpokládá. Nestačí Ježíše potkat, abychom v něho uvěřili, nestačí číst Bibli a evangelia; dokonce ani nestačí být svědkem nějakého zázraku, jako bylo zázrakem ono rozmnožení chlebů.“

Jak je možné, že mnoho lidí, kteří byli s Ježíšem v úzkém kontaktu, v něho i přes to neuvěřili a dokonce ho zavrhli a odsoudili? „Stalo se to proto, že jejich srdce byla uzamčena pro působení Ducha svatého. A pokud máte srdce uzavřená, víra do nich nepronikne,“ odpovídá František a pokračuje: „Namísto toho víra, která je jako semínko v hloubi našeho srdce, vzroste tehdy, když se necháme vést Bohem k Ježíši a jdeme k němu s otevřenou myslí a bez předsudků. Pak uvidíme v Ježíšově tváři tvář Boha a v Ježíšových slovech Slovo Boží, protože Duch svatý nás uschopnil vstoupit do vztahu lásky a života, který existuje mezi Ježíšem a Bohem Otcem.

Papež František upozornil, že s takovýmto postojem víry pak teprve dokážeme pochopit Ježíšova slova: „Já jsem ten chléb živý, který sestoupil z nebe. Kdo bude jíst tento chléb, bude žít navěky. A chléb, který já dám, je mé tělo, obětované za život světa.“ To znamená, že v těle Ježíše – v němž se promítá jeho lidství – je zpřítomněna veškerá Boží láska, kterou je Duch svatý. „Ti, kteří se nechají přitahovat touto láskou, půjdou za Ježíšem ve víře a obdrží od něho život, život věčný.

Panna Maria byla první, jež uvěřila v Boha skrze přijetí Kristova těla. Svatý otec vyzývá k tomu, abychom se od ní učili radosti a vděčnosti za dar víry, za dar, který „není soukromým majetkem, ale má být sdílen: je to dar pro život ve světě“.

Po modlitbě Anděl Páně papež ještě vzpomněl na 70. výročí od útoku na japonská města Hirošimu a Nagasaki, na která byly 6. a 9. srpna 1945 svrhnuty atomové bomby. František tento čin označil za symbol „enormní destruktivní síly, kterou člověk má, když zneužije vědeckého a technického pokroku“.
Připomínání takového hrůzného činu by nás mělo vést k definitivnímu zavržení války a zákazu všech zbraní hromadného ničení. „Toto smutné výročí nás volá zejména k modlitbě a k úsilí o mír, abychom ve světě šířili etiku bratrství a ovzduší pokojného soužití mezi národy. Kéž se ze všech koutů země ozývá jeden hlas: ne válce, ne násilí, ale ano dialogu, ano míru! Válkou se vždycky prohrává. Jediným způsobem, jak vyhrát válku, je válku vůbec nezačínat,“ dodává František v závěru promluvy.

(zdroj: Vatican Radio, foto: Daniel Ibáñez/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou