Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež a biskupové z celého světa vyzvali k míru na Blízkém východě

Datum publikace9. 10. 2015, 14.06
TiskTisk

Na Blízkém východě dochází k humanitární krizi enormních rozměrů. Mezinárodní společenství má nalézt možnosti pomoci a odstoupit od bezprostředních zájmů, vyzval papež František na úvod pátečních (9. října 2015) jednání biskupské synody.

Vatikán: Papež František vyzval mezinárodní společenství k účinné pomoci na Blízkém východě, odstoupení od bezprostředních zájmů a ke snaze o vyřešení konfliktu. V oblasti podle něj dochází k „humanitární krizi enormních rozměrů“. Společně s biskupy shromážděnými ve Vatikánu na synodě věnované rodině se také na úmysl Blízkého východu pomodlil.

„Bolestně se nás dotýká a s hlubokým znepokojením sledujeme to, co se odehrává v Sýrii, Iráku, Jeruzalémě a Zajordání, kde jsme svědky eskalace napětí, jež zasahuje nevinné civilisty a nadále živí humanitární krizi enormních rozměrů. Válka vede ke zničení a znásobuje utrpení lidí. Naděje a pokrok pocházejí pouze z mírových rozhodnutí,“ řekl papež v pátek 9. října 2015 při zahájení synodních jednání.

Synodní otcové se na výzvu papeže pomodlili hodinku breviáře na úmysl míru na Blízkém východě. Modlitba měla být mj. „vyjádřením blízkosti přítomným patriarchům a biskupům, již pochází z těchto oblastí, jejich kněžím a věřícím, stejně jako všem, kdo tam bydlí“.

Se stovkami účastníků se také papež František obrátil výzvou na mezinárodní společenství: „Společně se synodou naléhavě vyzýváme mezinárodní společenství, aby našlo způsob, jak účinně pomoci všem zúčastněným stranám, rozšířilo vlastní horizonty mimo bezprostřední zájmy a používalo nástroje mezinárodního práva, diplomacie, aby se konflikt vyřešil.“

V závěru své krátké promluvy také papež vyzval k modlitbám za ty části Afriky, kde dochází k podobným konfliktům.

Biskupská synoda probíhá ve Vatikánu ve dnech 4. – 25. října 2015. Jejím cílem je odpovědět na aktuální výzvy týkající se rodin.

(foto: CNA / Bohumil Petrik)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou