Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

František rodinám: Odložte své mobilní telefony a povídejte si spolu

Datum publikace11. 11. 2015, 16.26
TiskTisk

Papež František během dnešní generální audience (11. listopadu 2015) na Svatopetrském náměstí pokračoval další katechezí o rodině, tentokrát věnované významu rodinné sounáležitosti.

Vatikán: Společně trávený čas v rodině je nesmírně důležitý, neměl by být rozptylován puštěnou televizí nebo používáním telefonu, zdůrazňoval papež František během své dnešní promluvy na Svatopetrském náměstí. Minulý týden se zamýšlel nad rodinou, jako místem, kde se učíme odpuštění, dnes uvažoval nad významem pospolitosti a sounáležitosti členů rodiny.

Společné posezení rodiny u jídla František popisuje jako čas sdílení. Dělení se o pokrm a zároveň vzájemné vyprávění zážitků dne vnímá papež jako základní obraz pospolitosti a solidarity. Bohužel však dnes dochází v některých společnostech k vytrácení tohoto obrazu, k vytrácení plnohodnotného trávení společného času u jídla s ostatními členy rodiny.

Když jsou děti u stolu připojeni ke svým počítačům nebo telefonům a neposlouchají jeden druhého, to není rodina,“ řekl papež. Vyzval proto všechny, aby se ve svých rodinách navzájem poslouchali, vnímali se a povídali: „U stolu by nemělo být ticho,“ dodal.

Protože nám Ježíš daroval eucharistii v podobě pokrmu, mezi rodinou a mší svatou existuje velmi blízký vztah. Sounáležitost zakoušena v rodinách by se měla rozšiřovat do celé společnosti jako znak Boží lásky. Tímto způsobem se podle Františka stává eucharistie jakousi „školou inkluze“, kde se člověk učí být pozorný k potřebám druhých.

Papež také upozornil na lehkovážné plýtvání jídlem na některých místech, zatímco jinde, naši bratři a sestry hladoví.

Na závěr pozval celou církev k tomu, aby byla znamením pospolitosti a solidarity pro dobro celé společnosti, zvláště během nadcházejícího Svatého roku milosrdenství.

(zdroj: Vatican Radio, Zenit; foto: Matthew G/ Flickr.com)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou