Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nezapomínejte na chudé, píše papež podnikatelům a politikům

Datum publikace21. 1. 2016, 14.57
TiskTisk

Nezapomínejte na chudé, píše papež účastníkům setkání Světového ekonomického fóra, které se koná od 20. do 23. ledna 2016 ve švýcarském Davosu.

Vatikán/Davos: Tématem setkání, kterého se každoročně účastní přední podnikatelé, politici i intelektuálové, je především nástup tzv. čtvrté průmyslové revoluce. K té podle odborníků dochází s rozvojem robotizace, umělé inteligence, internetu a 3D tisku.

V poselství, které papež adresuje prezidentovi fóra Klasu Schwabovi, popisuje důsledek čtvrté průmyslové revoluce na počet pracovních míst, kterých drasticky ubylo. V mnoha zemích roste sociální nerovnost a chudoba. Papež proto vyzývá k nalezení nových modelů podnikání, které budou schopny vytvořit důstojnou práci pro všechny a upevnit lidská práva.

„Ještě jednou vás všechny vyzývám: nezapomínejte na chudé. (…) Kdo má prostředky k důstojnému životu, ať se nestará o výhody, nýbrž se snaží pomoci těm nejchudším, aby i oni měli přístup k životním podmínkám respektujícím lidskou důstojnost,“ píše papež.

Kultura blahobytu nesmí podle Františka člověka uspat a znemožnit mu prožívat soucit „tváří v tvář křiku bolesti druhých“. Je třeba umět „plakat“ nad utrpením jiných a uvědomit si, že příčinou nespravedlnosti a nerovnosti jsou „naše vlastní činy“.

„Otevřme své oči a pohleďme na bídu světa, na rány tolika bratří a sester zbavených důstojnosti a nechme se vyprovokovat jejich voláním o pomoc a slyšme ho. Ať naše ruce stisknou jejich ruce. Přitáhněme je k sobě, aby pocítili vroucnost naší přítomnosti, našeho přátelství a bratrství. Jejich křik ať je i naším, abychom tak společně mohli prolomit bariéru lhostejnosti, která často suverénně kraluje, aby zakrývala pokrytectví a egoismus,“ píše papež František.

Otevře-li člověk mysl i srdce vůči chudým, objeví také „štěstí naplněného života, které konzumismus jako takový nemůže poskytnout“.

František také vyzývá podnikatele a politiky k zajištění toho, aby vývoj technologie nevedl k ničení člověka nebo k „proměně naší planety v prázdnou zahradu pro zálibu několika málo vyvolených“. Fórum může naopak sloužit k vytváření společnosti, které se zakládají na úctě k lidské důstojnosti, toleranci, soucitu a milosrdenství.

V závěru svého poselství papež připomíná, že podnikání je „vznešeným povoláním“, které směřuje ke zlepšování světa, především „pokud chápe, že nezbytnou součástí její služby je vytváření pracovních míst“.

(foto: Kongresové centrum v Davosu, floheinstein CC BY-SA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou