Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcibiskup Graubner stráví týden na Haiti

Datum publikace7. 1. 2011, 18.00
TiskTisk

Místa na Haiti, která byla před rokem postižena ničivým zemětřesením, navštíví v následujících dnech (8. - 15. 1. 2011) olomoucký arcibiskup Jan Graubner a ředitel Charity ČR Oldřich Haičman. Během týdenního pobytu v karibské ostrovní zemi se setkají se státními i církevními představiteli, s pracovníky charity i s osobami postiženými přírodní katastrofou.

Olomouc: 'S panem ředitelem Haičmanem se jedeme podívat, jak zde charita působí, jak pomáhá místním lidem a jak je tato pomoc účinná. Také nás zajímá, jak ji hodnotí místní lidé,' vysvětluje motivy cesty olomoucký arcibiskup a delegát ČBK pro charitu Jan Graubner.

Spolu s ředitelem Charity ČR Oldřichem Haičmanem odlétají z České republiky zítra, v sobotu 8. ledna. Noc stráví v Santo Domingu (Dominikánská republika) a během nedělního dopoledne pak přeletí do hlavního města Haiti, Port-au-Prince. Ještě v neděli se pak setkají s pracovníky haitské i české charity.

Hlavním bodem pondělního programu je návštěva utečeneckých táborů na předměstí Port-au-Prince. V úterý arcibiskup Graubner a ředitel Haičman zavítají do Gonaives, kde charita vede program na obnovu zdrojů obživy místních obyvatel. Večer navštíví apoštolskou nunciaturu v hlavním městě a setkají se zde s apoštolským nunciem Bernarditem Auzou a dalšími hosty, např. předsedou haitského senátu Kelly Bastienem či ministryní zahraničí Marií Michele Reyovou.

V dalších dnech svého pobytu arcibiskup Graubner s ředitelem Haičmanem zavítají např. do Duvalu nebo Sibertu. 'Ve všech těchto místech fungují projekty naší charity – v Duvalu jsou to například dvě školy pro celkem 450 dětí, v Sibertu zase školka,' říká Veronika Nožinová, projektová manažerka Charity pro Haiti. Nedaleko Duvalu, v Kenskoff, zase charita připravuje zřízení sirotčince.

S Haiti se arcibiskup Graubner a ředitel Haičman rozloučí páteční večeří se zaměstnanci mise Charity ČR. V sobotu 15. ledna ráno pak odletí zpět do Santo Dominga, kde je ještě čeká celodenní program s Charitou Dominikánské republiky. Večer se pak letadlem vrátí do Česka.

Novináři mohou arcibiskupa Jana Graubnera nebo ředitele Charity ČR Oldřicha Haičmana během cesty zkontaktovat přes e-mailovou adresu tiskove@charita.cz.

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou