Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Rigali: Buďte hrdí na tradici víry

Datum publikace18. 6. 2011, 18.20
TiskTisk

Dnes 18. června 2011 proběhla na prachatické radnici ve 14.00 hodin tisková konference s papežským legátem kardinálem Justinem Rigalim, arcibiskupem filadelfským. Účastnili se jí i starosta prachatic Martin Malý a českobudějovický biskup Jiří Paďour.

Prachatice: Na tiskové konferenci po Národní pouti ke cti sv. Jana Nepomuka Neumanna poděkoval starosta města Prachatice Martin Malý všem, kteří se podíleli na dvouletých přípravách oslav. Ocenil při tom dobré vztahy města s církví, které takto velkolepé oslavy umožnily, a poděkoval církvi za její roli v životě města, jmenovitě zapůjčování kostela sv. Jakuba pro kulturní účely a zpřístupnění věže kostela návštěvníkům města.

Kardinál Rigali označil Prachatice za inspirativní jak jejich historickým významem, tak s ohledem na zmíněnou spolupráci církve s institucemi. Při té příležitosti také vyzdvihl skvělého ducha místních obyvatel. K osobě sv. Jana Nepomuka Neumanna poznamenal, že je velkým vzorem nejen křesťanského života obecně, ale i vzorem biskupské služby, která je velmi náročná a kterou sv. Jan zvládal skvěle. Zmínil světcův zápal pro potřeby lidí, se kterým nasazoval veškerý svůj talent – dovedl jej i k osvojení si irské galštiny, aby mohl lépe rozumět tehdejším početným imigrantům ve své diecézi.

Na závěr zde zaznělo osobní poselství papežského legáta českým věřícím, kteří jsou ve své zemi v menšině. “Především buďte hrdí. Buďte hrdí na tradici víry. Tolik lidí ve vaší zemi před vámi dokázalo žít víru tak dobře! Podívejte se na Jana Nepomuka Neumanna, jak žil evangelium, to vás podrží v těžkých chvílích,” povzbudil kardinál Rigali.

Českobudějovický biskup Jiří Paďour poté poděkoval přítomným za účast a pozval je na papežské požehnání, které kardinál Rigali udělil poutníkům v 15.00 hodin v kostele sv. Jakuba v Prachaticích.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou