Lupa
Obsah Obsah
Portál

29. jednání Národní rady Papežských misijních děl

Datum publikace28. 4. 2016, 13.45
TiskTisk

Ve dnech 18. - 20. dubna 2016 proběhlo v sídle Národní kanceláře Papežských misijních děl (PMD) ve Špindlerově mlýně třídenní zasedání Národní rady PMD. Diecézní ředitelé Čech a Moravy představili svou činnost v uplynulém období a výhled svých aktivit do konce roku 2016. Na programu rady byly také společné modlitby a bohoslužba, při nichž se přítomní modlili na misijní úmysly papeže Františka, za chudé a trpící v misijních zemích i za potřeby místní církve.

Pomoc ve 13 zemích světa

V rámci hodnocení činnosti za rok 2015 byly zmíněny aktuální projekty, kterými PMD v České republice podporují misie ve světě, bohoslovce a děti. V letošním roce míří tato pomoc celkem do 13 zemí světa, kterými jsou Keňa, Zambie, Uganda, Nigérie, Egypt, Sýrie, Pákistán, Bangladéš, Filipíny, Srí Lanka, Papua-Nová Guinea, Jamajka a Guyana. Jednotlivé projekty jsou přehledně zmapovány a popsány na mapě pomoci, která je vždy do konce března aktualizována na webu církev.cz.

Misijní materiály

Na setkání byly prezentovány nové misijní materiály: Křížová cesta pro malé misionáře od Tomáše Velzela, která je ke stažení na webu missio.cz a je k dispozici i v tištěné podobě. Z poslední misijní cesty na Filipíny vyšlo hudební CD Filipínské chvály s písněmi řeholních sester z domu Misionářek služebnic Nejsvětější svátosti v Manile. V měsíci říjnu byl pro děti připraven kalendář Misijní říjen, na prosinec Adventní misijní kalendář pro děti a jako příprava na Velikonoce Postní misijní kalendář.

Pokračuje program pro školy

Pokračuje program pro školy „Děti pomáhají dětem“ akreditovaný u MŠMT ČR do roku 2020. Podrobné informace byly věnovány všem členských aktivitám. Misijnímu klubu, Dárcovství, Misijnímu klubku, Adoraci pro misie, Misijní růži a Misijní unii. Misijní unie si 23. října letošního roku připomeneme významné výročí 100 let od svého založení bl. P. Paolo Mannou.

Facebook i misijní kino

Byla též zmíněna důležitost využívání sociálních sítí jako je Facebook či Twitter k šíření informací mezi veřejností a praktické použití webu www.missio.cz, jehož součástí je např. misijní kino 

Evropské setkání PMD

Z proběhlých akcí bylo zmíněno březnové Evropské setkání ředitelů a pracovníků Papežského misijního díla dětí (PMDD) v chorvatském Zadaru - CEME 2016, kde byli mezi 19 zeměmi Evropy i zástupci z České republiky. Toto setkání přineslo množství aktuálních informací od generální sekretářky Papežského misijního díla dětí Baptistine J. Ralamboarison z Říma a inspiraci pro práci s dětmi. Česká republika velmi dobře prezentovala svou činnost a dovezla výrobky a ukázky prací dětí i dospělých, kterými pomáhají při misijních aktivitách. Podrobné informace z konference přináší zpráva na webu missio.

Horské klubání

Kladně bylo také hodnoceno celostátní setkání dětí Papežského misijního díla dětí nazvané Horské klubání z České republiky na Erlebachově boudě ve Špindlerově Mlýně pro 110 misionářů v dubnovém víkendu. Bohatou fotogalerii je možné shlédnou na webu missio.cz.

Videa Missio magazínu a interview

Od září 2015 připravují Papežská misijní díla v ČR pravidelný měsíčník - Missio magazín informující o aktualitách a aktivitách této misijní organizace. Součástí Missio magazínu je také filmový dokument natočený v některé ze zemí, kde papežské misie působí a pomáhají a také Missio interview s některou z významných osobností. Zatím bylo natočeno Missio interview s národním ředitelem PMD Leošem Halbrštátem, biskupem Václavem Malým, arcibiskupem Janem Graubnerem, P. Jiřím Šlégrem, diecézními ředitelkami PMD Hanou Koukalovou a Bronislavou Halbrštáovou, s. Benediktou Březinovou, vedoucím zpravodajství radia Proglas Filipem Breindlem, dokumentaristou a fotografem Martinem Rýznarem. Missio magazín je vysílán každí třetí úterý od 20 hodin na TV Noe a opakován v několika reprízách.

Plánované akce

Z plánovaných akcí bylo zmíněno letošní pořádání 6. celostátního Misijního kongresu dětí dne 1. 10. 2016 v Nymburku a probíhající přípravě na kongres, účast PMD na Noci kostelů 10. 6. 2016, zastupování ČR na světovém Generální shromáždění PMD v Římě ve dnech 30. 5. – 4. 6. 2016. Nejbližší plánovanou událostí, na kterou se všichni mohou těšit, je 14. celostátní Misijní pouť a Den dětí v sobotu 14. 5. 2016 v Jablonném Podještědí.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou