Lupa
Obsah Obsah
Portál

6. neděle velikonoční bude zasvěcená modlitbám za pronásledované křesťany

Datum publikace19. 5. 2017, 15.00
TiskTisk

Nejbližší neděle velikonoční (21. května) bude v katolické církvi věnována modlitbám za pronásledované křesťany. Jen během roku 2016 bylo ve světě kvůli víře zabito až 90 000 křesťanů a více než 500 milionů křesťanů pak bylo pronásledováno nebo diskriminováno. Připomíná to organizace Křesťanská mezinárodní solidarita ČS.

Foto: Porte Aperte

I dnes církev, aby vydala svědectví světlu a pravdě, zakouší na různých místech tvrdá pronásledování až k nejvyšší zkoušce mučednictví. Kolik našich bratří a sester ve víře snáší útlak, násilí a jsou nenáviděni kvůli Ježíši! Řeknu vám jedno: mučedníci dneška jsou početnější, než byli ti z prvních staletí,“ řekl papež František v loňském roce v den svátku prvomučedníka sv. Štěpána před desítkou tisíc lidí shromážděných k modlitbě Anděl Páně na svatopetrském náměstí.

Náboženské pronásledování je ve světě globálním fenoménem i po skončení studené války a intenzivně se zhoršuje. Studie Pew Research Center ukazují, že křesťané jsou dnes ve světě pronásledovanější, než kterákoli jiná náboženská komunita. Podle Pew se diskriminace křesťanů objevuje ve 108 zemích. Jsou mezi nimi i země s významným podílem křesťanského obyvatelstva, jako je Čína, Indie, Indonésie a Pákistán.

Podle papeže Františka svět nenávidí křesťany ze stejného důvodu, z jakého nenáviděl Krista: „Tolik lidí je pronásledováno kvůli své víře, jsou přinuceni opustit své domovy, farnosti, zemi a svoje blízké! Jsou pronásledováni a zabíjeni, protože jsou křesťané. Ptám se vás, jak moc se modlíte za pronásledované křesťany? Přidejte se ke mně, abychom je mohli podpořit modlitbou a materiální pomocí,” vyzval věřící už dříve Svatý otec. 

Formy pronásledování se pohybují od nenásilné právní diskriminace a sociálních nevýhod až k přímému násilí. S rostoucím sektářským terorismem se setkáváme zejména v pásmu muslimské většiny,  která se táhne od severní Nigérie na západě, přes islámskou středovýchodní oblast až po Indonésii na východě.

Podle organizace Open Doors je zemí s nejtěžším pronásledováním už dlouhé roky KLDR. Následuje Somálsko, Afghánistán, Pákistán, Súdán a dalších devět zemí s islámskou většinou. Na patnáctém místě ostudného žebříčku se nachází Indie. Nové pronásledování křesťanů se objevuje i v západních sekulárních demokraciích.

(Zdroj: Vatican Radio, Open Doors, Křesťanská mezinárodní solidarita ČS)

Autor článku: Tomáš Tetiva
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou