Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

20 let od ničivých povodní: Lze si je připomenout s Charitou

Datum publikace10. 7. 2017, 15.52
TiskTisk

Pomoci potřebným i odstraňování následků se tenkrát intenzivně věnovala například Arcidiecézní charita Olomouc. Na dění v době od 5. do 29. července 1997 můžete mj. zavzpomínat prostřednictvím www.povodne97.cz nebo speciálního zpravodaje, který bude dnes rozdáván v Olomouci.

Foto: Jiří Kopáč

Dnes, v pondělí 10. července, je tomu přesně 20 let, kdy se do Olomouce přihnala velká voda. Vy, kteří bydlíte v hanácké metropoli či tu jste dnes na návštěvě, můžete vlastnit raritu: je jí Povodňový zpravodaj, který tehdy vyšel, a vy můžete být i po 20 letech jeho majiteli. K dostání je tato 'reedice' u kamelotů, kteří se pohybují ve městě.

Ani vy ostatní nepřijdete zkrátka: vše podstatné totiž naleznete i na speciálním webu http://www.povodne97.cz/. Je zde soustředěna např. rozsáhlá foto a video galerie či příběhy zmaru a naděje, které se tehdy na Moravě a ve Slezsku odehrávaly. Oblast tehdy mj. navštívili i kardinál Miloslav Vlk a biskup František Radkovský, více zde.

Do povodní 1997 Charita poskytovala humanitární pomoc v zahraničí, například na Ukrajině nebo při válečném konfliktu na Balkáně. Toho využila také při katastrofě, která zasáhla skoro celou Moravu. „Charita tehdy okamžitě zareagovala a pomohla tisícům lidí a desítkám obcí a institucí. Tyto schopnosti a zkušenosti zúročila i v následujících letech, kdy pokračovala a dosud pokračuje v pomoci lidem zasaženým mimořádnými událostmi,“ říká šéf humanitárního oddělení Arcidiecézní charity Olomouc Martin Zamazal.

Podrobnosti k humanitární pomoci Charity hledejte na webu www.charita.cz.

(Zdroj: Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olmouc)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou