Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

5,4 milionu dolarů na pomoc v Iráku. Charita Česká republika odstartovala dosud největší projekt na obnovu živobytí

Datum publikace27. 5. 2021, 16.30
TiskTisk

Právě v těchto dnech zahájila Charita Česká republika v Iráku svůj dosud největší projekt, který pomůže místním lidem s obnovou živobytí a infrastruktury v okresu Hít, těžce poznamenaném mnohaletým válečným konfliktem. Charita se obnově Iráku věnuje dlouhodobě, díky nově získanému grantu 5,4 milionu USD (cca 115 milionů Kč) od Rozvojového programu OSN (UNDP) bude možné zajistit udržitelné zdroje obživy pro další tisíce rodin.

Foto: Tábor pro vnitřně vysídlené

„Máme obrovskou radost, že můžeme svoji pomoc lidem v téhle zkoušené zemi rozšířit,“ říká k zahájení nového projektu Kateřina Velíšková, blízkovýchodní manažerka Charity Česká republika. „Projekt je unikátní tím, že kombinuje vznik nových pracovních příležitostí s komunitními projekty. Lidé v iráckém městě Hít tedy získají nejen zdroj obživy pro své rodiny, ale sami pomohou i s obnovou místní infrastruktury a služeb, které byly mnohdy ve válce zničeny, dodává Velíšková.

Irák se stále potýká s následky mnohaletého konfliktu, finanční nejistotu ještě prohloubila pandemie koronaviru. Charita působí v Iráku už od roku 2015 a zaměřuje se na obnovu zdrojů obživy a vznik nových pracovních míst a to především v oblasti Ninivské nížiny. Díky finanční podpoře UNDP můžeme svoji pomoc rozšířit i do oblasti Hít v guvernorátu Anbár, odkud válka vyhnala z domovů většinu obyvatel. Přes 175 tisíc se jich zatím vrátilo.

„Navrátilci se ale potýkají nejen s poničenou infrastrukturou, často nemají adekvátní přístřeší či dostatečný zdroj obživy,“ vysvětluje Velíšková, proč se Charita rozhodla propojit tyto oblasti. „Na 2600 iráckých žen a mužů se po školení zapojí do obnovy infrastruktury a zároveň tím získá pracovní uplatnění. Podpoříme ale i střednědobou a dlouhodobou zaměstnanost.“

V Anbáru pomůže Charita také zvýšit zaměstnanost mladých žen a mužů, kteří se potýkají s nedostatkem pracovních příležitostí. Poskytneme jim profesní školení a kariérní poradenství, podpoříme je stipendii a pomůžeme pro ně najít pracovní místa v už existujících podnicích v regionu. Zároveň se zaměříme na vznik nových podniků nejen skrze granty, ale také školení v podnikání.

Díky projektu přispějeme ke snížení chudoby a finanční nejistoty Iráčanů v oblasti Hít. Podpoříme navrátivší se obyvatele, vnitřně vysídlené osoby i jejich hostitelské komunity. Partnerství s UNDP potvrzuje, že je Charita Česká republika vysoce hodnoceným partnerem agentur OSN.

Zdroj: TZ

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou