Lupa
Obsah Obsah
Portál

17 salesiánských misionářů zatčeno v Etiopii

Datum publikace16. 11. 2021, 13.15
TiskTisk

V etiopském hlavním městě bylo zatčeno 17 salesiánů a jejich spolupracovníků a 16 pracovníků OSN. Razie proběhla v rámci preventivního zadržování Tigrajců vládními silami. Ze salesiánského centra pro děti ulice v Addis Abebě byli odvezeni na neznámé místo.

Foto: Vatican News

Etiopští salesiáni v poselství zaslali zprávu mluvčímu Papežských misijních děl. Prosí v ní o modlitbu za své spolubratry a schovance a za pokoj v zemi zmítané konfliktem. Ujišťují, že jejich činnost není nijak politicky motivovaná a že jejich centrum přijímá všechny potřebné bez ohledu na etnickou příslušnost.

Okolnosti únosu salesiánů a jejich spolupracovníků, ke kterému došlo 5. listopadu ve čtvrti Gotera v Addis Abebě nejsou jasné. Navzdory dramatičnosti situace, nejde o ojedinělý jev. Vojáci vstoupili také do katedrály etiopské pravoslavné církve v Addis Abebě, kde přerušili bohoslužbu a zatkli tigrajské mnichy, potvrdil pro Vatikánský rozhlas otec Giuseppe Cavallini, komboniánský misionář, působící v Etiopii již třicet let. Duchovní byli naloženi do nákladního auta bezpečnostních složek a odvezeni na neznámé místo.

„Také místní církev velmi trpí,“ potvrzuje italský misionář. V západním regionu Benisciangul bojovníci „doslova srovnali se zemí naši komboniánskou misii a donutili kněze a řeholnice k útěku. Podobně také v Tigraji byla vypleněno velké množství kostelů a misií,“ dodává. Nejvíce však trpí etiopskýá pravoslavná církev, která byla indentifikávan s Amharským etnikem, které je tradičně držitelem mocim, vysvětluje otec Cavallini.

Podle posledních zpráv bylo v minulých hodinách také 72 řidičů pracujících pro Světový potravinový program. Došlo k tomu ve městě Semera na jediné cestě, která dovoluje humanitárním konvojům průjezd do Tigraje.

Z kusých informací, které přicházejí z Etiopie, je známo, že armáda zadržela také 16 zástupců OSN. Minulý týden bylo ze země vyhoštěno sedm vysokých představitelů organizace, kteří byli obviněni z vměšování do vnitřních záležitostí Etiopie.

Konflikt v tigrajském státu, který začal před rokem se rozšiřuje do celé země. Protivládní povstalecká fronta se blíží k hlavnímu městu a její vůdci se netají tím, že jejich cílem je svrhnout vládu premiéra Abiye Ahmeda. Probíhající válka je jedním z nejkrvavějších a nejkrutějších konfliktů na světě a miliony Etiopanů trpí hladem.

Salesiáni působí v Etiopii od poloviny 70. let. Jsou zatoupeni v pěti regionech země, včetně Tigraje. V souladu se svým charismatem vedou vzdělávací centra pro děti i dospělé, centra pro mládež a centra pro děti ulice. V současné době má etiopská provincie asi 100 členů, kteří žijí v 15 domech po celé zemi.

Zdroj: Vatican News, česká sekce

Autor článku: TS ČBK
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou