Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Na Slovensku vzrůstá počet věřících i důvěra k církvi

Datum publikace19. 11. 2001, 19.00
TiskTisk

Bratislava (SK)/TK KBS: Počet věřících se na Slovensku v posledních 10 letech zvýšil. K některé z křesťanských církví se přihlásilo 84,1 %, což je více než 3,7 milionů z 5,2 milionů obyvatel. V porovnání s rokem 1991 vzrostl počet křesťanů o více než 11 % (ze 72,8 %). Rovněž vzrostl počet katolíků: příslušnost k Římskokatolické církvi deklarovalo 3,187.383 osob a k Řeckokatolické církvi se přihlásilo 178.733 občanů. Na Slovensku je tedy 68,9 % římských katolíků (oproti 60,4 % v roce 1991) a 4,1 % řeckokatolíků (v roce 1991 jich byly 3,4 %).

Nárůst věřících zaznamenala i Evangelická církev augsburského vyznání; počet jejích příslušníků vzrostl ze 6,2 na 6,9 %. Ne každý, kdo se označuje za věřícího, se však hlásí k některé církvi. A platí to i naopak. Poslední průzkumy ukázaly, že za věřící se považují asi jen 2/3 z těch, kdo se přihlásili k některé církvi.

Po roce 1989 vzrostla ve slovenské společnosti rovněž důvěra k církvi. Průzkum Sociologického ústavu Slovenské akademie věd, provedený před 3 lety, ukázal, že úplně jí důvěřuje 14 % dotázaných. Pro srovnání: školství získalo 9%, právní systém 5% a politici pouze 4% důvěru občanů. Náboženský vliv však lidé schvalují pouze tehdy, když nepřekračuje jisté hranice nátlakovosti a nevstupuje přímo do politické sféry.

Statistický úřad připraví v souvislosti se sčítáním do konce letošního roku také další výsledky porovnávající religiozitu se vzděláním, sociálním a regionálním členěním obyvatel Slovenské republiky a s dalšími činiteli. Sčítání obyvatel poukázalo rovněž na stárnutí populace a tendenci poklesu přírůstku obyvatelstva.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou