Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Steve Jobs našel ve smrti inspiraci

Datum publikace8. 10. 2011, 12.30
TiskTisk

Ve středu 5. října 2011 zemřel možná největší vizionář v oblasti informačních technologií, zakladatel společnosti Apple, Steve Jobs. Nad jeho životem a odkazem se zamýšlí kněz a metodik informačních technologií arcibiskupství pražského Josef Ptáček.

'Zachovejte si dychtivost, zachovejte si pošetilost!'

 

Dne 5. října 2011 zemřel ve věku 56 let na zákeřnou nemoc zakladatel firmy Apple Steve Jobs. Je pozoruhodné, jak veliký ohlas odchod tohoto člověka na věčnost vzbudil. Na odborných diskusních fórech čteme celá vlákna zpráv typu 'jsem dnes smutný'; 'zapálil jsem si svíčku a poslouchám Beatles'; 'dám si tapetu se Stevem na plochu svého počítače, aby se mnou stále byl'; 'pláču' a podobně. Současně s tím se na křesťanských fórech objevila otázka, jestli je Steve Jobs spasený a zda se stal křesťanem.

Před časem, kdy se u Steva Jobse objevila rakovina, mnoho lidí psalo o jeho bohatství a o tom, že najít vhodnou léčbu pro tak bohatého a významného člověka nebude problém a život půjde dál. Jeho středeční smrt je pro řadu z nás připomínkou, že to je skutečnost, kterou obejít nelze. Peníze nebo známosti s 'důležitými' lidmi také nepomohou. Je to téma, kterému je třeba věnovat náležitou pozornost. V záplavě zpráv o smrti druhých lidí můžeme snadno vytěsnit skutečnost smrti vlastní. Příprava na ni je možná to nejpodstatnější, co je třeba dělat - věnovat jí také čas a energii.

Možná právě postoje Steva Jobse ke smrti mohou být pro nás obohacením. V jedné ze svých inspirativních přednášek, kterou pronesl rok po zjištění rakoviny slinivky, Steve Jobs řekl: 'Vědomí, že brzo umřu, je to nejdůležitější, co mi pomohlo učinit zásadní životní rozhodnutí. Téměř všechno, veškerá vnější očekávání, pýcha, strach z nesnází nebo neúspěchu, jsou tváří v tvář smrti nicotné - zůstává jen to důležité. Nejlepší způsob jak nespadnout do pasti představy, že máte co ztratit, je uvědomovat si, že zemřete. Už jste totiž nazí. Není důvod nejít za tím, co vám říká srdce.'

Steve Jobs uměl hájit odlišný názor před nátlakem většiny, uměl i zdravě riskovat. Byl jiný v přístupu k práci, měl odvahu přicházet s nečekaným řešením. Tam, kde selhaly (a následně i zkrachovaly) mnohé světoznámé společnosti, on dokázal naslouchat lidem a překvapivě reagovat. Mnozí 'moudře' kroutili hlavou a říkali, že jejich týmy přece vědí, co lidé chtějí. Jejich týmy se však nedokázaly odpoutat od vlastních představ. A tak se až díky Stevu Jobsovi postupně objevil iTunes (největší systém distribuce hudby i mluveného slova, videa, knih, aplikací atd.), iPod (MP3 a video přehrávač), revoluční telefon iPhone, tablet iPad a zcela nový dech nabraly počítače založené na operačním systému Mac OS X. Většina ostatních výrobců se snaží tyto výrobky pouze napodobit.

Steve Jobs se narodil jako nechtěné dítě, prožil si strasti adopce, chudoby, kdy neměl ani peníze na jídlo, byl vyhozen z firmy, kterou sám založil. Nerezignoval, nevzdal se, mnohokrát znovu začínal. Uměl snít, dovolil si mít vize a nenechal se odradit. Byl to člověk se schopností obklopit se dobrými spolupracovníky, se kterými následně sdílel úspěch celé společnosti. Věděl, že není superman, ale uměl spolupracovat s druhými lidmi. Také je však dokázal inspirovat a nadchnout. Viděl souvislosti tam, kde mnozí tápali. Život Steva Jobse je připomínkou, že pouhý jeden odvážný člověk může vykonat mnoho užitečného.

'Váš čas je vymezen, takže jím neplýtvejte a nežijte život někoho jiného. Nenechte se polapit představou, že je nutné žít podle toho, co si myslí jiní. Nepřipusťte, aby šum jiných názorů přehlušil váš vlastní vnitřní hlas. A to nejdůležitější: mějte odvahu jít za svým srdcem a svou intuicí. Těm je nějak jasné, čím doopravdy chcete být. Všechno ostatní je druhotné.' (Steve Jobs v proslovu 12. června 2005 při zakončení akademického roku na Stanford University)


Autor: P. Mgr. Josef Ptáček, metodik IT

Arcibiskupství pražské

 

Foto převzato

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou