Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Mons. Tomáš Holub k nárokům řádu dominikánů v Řevnicích

Datum publikace20. 12. 2012, 15.14
TiskTisk

Česká provincie dominikánů podala ještě před přijetím zákona o majetkovém narovnání státu s církvemi 428/2012 Sb. žalobní návrh na zámeček v Řevnicích, jež byl dříve majetkem kláštera, a který byl protiprávně vydán městu Řevnice v roce 1994, tedy již po přijetí blokačního paragrafu v roce 1991.  K situaci se vyjádřil generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub.

Praha: 'Situace kolem majetkového nároku České provincie dominikánů na zámeček v Řevnicích, uplatněný vůči tomuto městu před přijetím zákona 428/2012 Sb., se týká obsahu tohoto zákona za velmi specifických podmínek.

Jedná se bohužel o situaci, kdy zákonodárce/stát již po přijetí blokačního paragrafu v roce 1991 umožnil takto blokovaný majetek zcela protiprávně dále vydat, což je i případ zámečku v Řevnicích, který byl protiprávně vydán do majetku obce.

Na skutečnost této formy bezpráví pamatuje i paragraf 18 zmíněného zákona, který za této situace zaručuje, že není dotčeno právo původních vlastníků na právní či soudní ochranu. Církev má však zájem být v těchto situacích maximálně vstřícná, a proto i řád dominikánů je připraven využít všech možností k dohodě,' řekl generální sekretář ČBK ve svém prohlášení.   

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou