Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Čeští a moravští biskupové poprvé na Kyjovsku

Datum publikace21. 10. 2015, 16.53
TiskTisk

Bukovany u Kyjova ve dnech 20. a 21. října 2015 hostily 103. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK). Biskupové a zástupci řeholí zde jednali v rámci svého dvojdenního programu, ale také se setkali s věřícími při bohoslužbách v kyjovském kostele Nanebevzetí Panny Marie a v kapli sv. Jana Pavla II. v Bukovanech.

Bukovany: Účastníci setkání informovali o aktuálním dění v církvi a seznámili se s podněty a praktickými informacemi ke slavení nadcházejícího Roku milosrdenství. Bylo dohodnuto, že všechny dostupné informace k němu mají být k dispozici na webu tisk.cirkev.cz.

Biskupové odsouhlasili žádost českobudějovické diecéze o zahájení diecézního procesu beatifikace biskupa Josefa Hloucha či zapojení nového biskupa Vlastimila Kročila do činnosti komisí a rad ČBK – bude pracovat v Radě pro laiky a Radě pro IT. Rovněž zde byl představen fotografický projekt Člověk a víra; hovořilo se zejména o rozvoji spolupráce s biskupstvími i řády a o možnostech využití fotobanky projektu či pořádání výstav.

Na programu též byla zpráva o zapojení Charity ČR do pomoci migrantům nebo debata nad směřováním mediálních aktivit české katolické církve. Nechyběly ani aktuality z činnosti Liturgické komise ČBK, které se týkaly nyní vyšlé reedice misálu (začne se používat od 1. neděle adventní) a doporučení k modlitbám za mrtvě narozené děti či svatému přijímání pro věřící s bezlepkovou dietou. Sekce pro mládež ČBK informovala o přípravách na Světový den mládeže 2016 v Krakově.

Kyjovská římskokatolická farnost biskupy z českých a moravských diecézí hostila v úterý 20. října. Se zdejšími věřícími prožili mši svatou ve zcela zaplněném kostele Nanebevzetí Panny Marie. Bohoslužbě předsedal kardinál Dominik Duka, kázání o připravenosti se ujal ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Mše ve druhý den jednání pak proběhla v bukovanské kapli sv. Jana Pavla II., bohoslužbu vedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázal biskup Josef Kajnek.

(spoluautor: Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého; ilustr. foto: F. Jemelka)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou