Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Duka sloužil první oficiální mši v nové hodnosti

Datum publikace25. 2. 2012, 14.15
TiskTisk

U příležitosti kardinálského jmenování předsedal v sobotu 25. února 2012 v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP slavnostní bohoslužbě, kterou obětoval za církev v naší vlasti i ve světě a za papeže Benedikta XVI. Spolu s nově jmenovaným kardinálem koncelebroval i apoštolský nuncius v České republice Mons. Giuseppe Leanza, čeští a moravští biskupové a řada kněží nejen z pražské arcidiecéze.

Praha: Přítomni slavnostní mše svaté byli také vrcholní političtí představitelé - předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová, místopředsedkyně vlády Karolina Peake, ministr obrany Alexandr Vondra, zástupci Kanceláře prezidenta republiky a rovněž členové diplomatického sboru, veřejných složek společnosti a  reprezentanti ostatních křesťanských církví.  První oficiální bohoslužbu, kterou celebroval pražský arcibiskup ve funkci kardinála, zahájil krátkým pozdravem kardinál Miloslav Vlk - emeritní pražský arcibiskup.

Kardinál Duka pak ve své homilii nejprve poděkoval papeži Benediktu XVI. za udělení kardinálské hodnosti: „Jmenování kardinálem je radostným a zavazujícím okamžikem v mém životě. Jsem vděčný za každý jeho okamžik, protože jsem ho jako celek dostal od Boha, který mě vede a vychovává.“ Dodal, že toto jmenování se týká nejen jeho osoby ale samozřejmě i celé církevní provincie i našeho státu a celé společnosti.

Dále hovořil o úkolech, které ho v jeho nové funkci čekají: Povedu naši diecézi tak, aby církev plnila svůj úkol dovnitř i navenek. Své rozhodnutí jsem symbolicky vyjádřil darem Svatému otci. Přivezl jsem mu moderně ztvárněné Pražské Jezulátko z českého skla. Jistě jako připomínku jeho návštěvy v Praze, ale více proto, co tato soška říká. Upozorňuje nás, že Spasitel přišel na svět jako malé bezbranné dítě.“ Druhým velkým úkolem, který kardinál Duka přijímá, je nová evangelizace. A jak dodává, není nová svou podstatou ale svým přístupem. Podle kardinála hlasatelé evangelia nyní oslovují „dobrou zprávou“ nejen pohany, ale všechny ty, kdo hledají pevné zakotvení, jsou unavení, zklamaní a skeptičtí.  

Rovněž ve svém  kázání připomenul, že si dnes 25. února připomínáme výročí nástupu totalitního režimu, který zaútočil nejen na celou společnost, ale i na evangelium jako na „opium lidstva“.

Na konci své homilie kardinál Duka dodal: „Chci, abychom se inspirovali dobou, která v Praze zanechala velká křesťanská znamení: tuto katedrálu, univerzitu a most, který spojil pražská města a nahradil nejistý brod. Ano, přál bych si přispět k tomu, aby se překlenuly spory, rozumně a odborně řešily vážné společenské úkoly. Abychom překonali i tuto krizi silni vírou nadějí a láskou, jak nás učí naše duchovní a národní dějiny.“

Kromě Pololáníkovy mše zazněly v průběhu bohoslužby také skladby Jiřího Strejce, Josefa Kšici, Jaroslava Křičky, P. Josefa Olejníka a Antonína Dvořáka. Účinkovali Pěvecký sbor Lumír Brno, Mátlův akademický sbor Brno, Virtuosi di Mikulov, Severočeský filharmonický sbor Česká Lípa – Liberec. Dále také Katedrální sbor Cantores Gradecenses, Pražský katedrální sbor a Filharmonie Hradec Králové. Za varhany usedl Josef Kšica, regenschori katedrály sv. Víta v Praze. Dirigent: Josef Zadina, regenschori katedrály Svatého Ducha v Hradci Králové.

V závěru mše svaté ještě vystoupili s krátkými pozdravy apoštolský nuncius v České republice Mons. Giuseppe Leanza, předsedkyně Poslanecké sněmovny PČR Miroslava Němcová a Mons. Michal Slavík, generální vikář pražské arcidiecéze.

 

Text homilie kardinála Duky je v příloze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou